NÖVEKSZIK A TAGLÉTSZÁM

2020.11.22. 09:00

Háromezer horgász a Duna Fejér megyei szakaszán

A megyének a dunai szakaszán, sok kilométer hosszan felügyeli a horgászati tevékenységet a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége (HVDSZ). Ma nagyjából 15 ezer tagja van. Jáger Tibor Mihály elnököt a szervezet Duna menti tevékenységéről kérdeztük, hiszen a szervezet a Közép-Duna Nagytéténytől Dunaföldvárig tartó, mintegy 70 kilométeres folyamszakaszának halgazdálkodási társhasznosítója.

Tihanyi Tamás

A Duna mentén milyen számban vannak jelen a szövetség egyesületei?

– A Duna Fejér megyei szakaszán tevékenykednek az egyesületeink, ezen a területen jelenleg mintegy háromezer horgász érdekképviseletét látjuk el.

Mi a jellemző horgászati szempontból? Milyen volt az év?

– Idén a vírushelyzet miatt sokan választották újra szabad­idős tevékenységnek a horgászatot, ezért a Duna menti tagegyesületeink taglétszáma is növekedett, ami meglátszik az eladott dunai területi jegyek mennyiségén is. Halfogási szempontból azonban az idei év átlagosnak mondható.

Milyen rendkívüli fogások jellemzik ezeket a vizeket?

– A Duna e szakaszán idén is nagyon sok nagyobb méretű harcsát és több, tíz kiló feletti pontyot fogtak horgászaink.

Milyen fajok jelentik a legnagyobb horgászélményt jelenleg a Dunán?

– A horgászoknak mindig az általuk éppen kiválasztott halfaj sikeres kifogása jelenti a legnagyobb élményt, ám az évszakok, a vízállás és az időjárási körülmények nagyban befolyásolják ennek valószínűségét.

Milyen a Duna vizének minősége? Állítólag sokat javult: látszik-e ez a horgászterületeken?

– A Duna vízminősége a budapesti szennyvíztisztítók megépítése óta jelentősen javult a mi szakaszunkon is. Ez szerencsére már látszik a vízpart állapotán és a fogási eredményeken.

Mennyire tudtak telepíteni?

– Dunai halgazdálkodásunknak fontos eleme az éves haltelepítés. Idén 30 ezer csukaivadékot, 30 ezer süllőivadékot, 1500 darab előnevelt kecsegét, 20 mázsa kétnyaras és 30 mázsa háromnyaras pontyot sikerült elhelyeznünk a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában