KOMPOSZTOT KÉSZÍTHETÜNK A LEHULLOTT LEVELEKBŐL

2020.10.23. 08:00

Még nincs vége a kertészkedésnek

A virágoskertek ideje nem csak tavasztól a kora őszi időszakig tart, ugyanis az őszi hónapokban számos feladat elvégzésére szükség van ahhoz, hogy a telet gond nélkül átvészelhessék szeretett növényeink.

Héjj Vivien/FMH

Az aktív pihenés és kikapcsolódás jegyében már most megalapozhatjuk kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Az egyik megkerülhetetlen őszi feladat a virághagymák elültetése. Ezt semmiképp sem szabad elodázni, hiszen csak így lesz elegendő idejük arra, hogy tavasszal előbújhassanak. Az ültetés nem igényel semmilyen speciális eszközt és közeget, elég csupán követni a virághagymák csomagolásán feltüntetett információkat, különös tekintettel a víz- és fény­igényre.

A talaj minőségének fenntartására legalább annyi időt kell fordítani, mint bármi másra a kertben. Nem elég csak műtrágyázni, hiszen a növények gyorsan felhasználják az így kapott tápanyagokat, a talaj szerkezetét viszont nem érinti egy ilyen eljárás. Szükséges az átfogó talajjavítást is szem előtt tartani: érdemes szerves, érett trágyát használni, kerti komposztot vagy korhadt leveleket, ugyanis ezekből az anyagokból készítik a mikroorganizmusok az értékes humuszt, ami hosszú távon biztosítja a tápanyagellátást. A kora őszi feladatok közé sorolható az évelők visszavágása, szükség esetén felszedése. A felszabadult helyre ültethetünk újabb, akár kétnyári növényeket. Ha még hasznosabban szeretnénk kihasználni a területet, akkor van néhány olyan haszonnövény, amelyet ebben az időszakban is bátran elültethetünk. Ilyen például a sóska, a retek, a saláta és a spenót.

A meglévő fák és bokrok visszametszése is elengedhetetlen, főleg akkor, ha megbetegedett, sérült vagy elhalt részeket találunk. Ha a bokrok túlságosan tömöttek, érdemes elgondolkozni a ritkításon, hiszen ez hosszú távon a növény előnyére válik, mivel ennek köszönhetően a középső részek is elegendő fényt és levegőt kapnak majd.

Az őszi teendők sorából nem maradhat ki a lehullott levelek összegyűjtése, ami nemcsak esztétikai szempontból, hanem a gombásodás féken tartása miatt is fontos lehet. Ennek érdekében nem árt, ha rendszeresen kezünkbe vesszük a lombseprűt, ám emellett a késő őszi permetezés is megelőző célzatú lehet. A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében az összegyűjtött faleveleket komposztáljuk, így később a kiéhezett termőtalaj tápanyagául szolgálhat az elhullott lombkorona, ami a következő szezonban akár a szobanövények számára is dús, tápanyagban gazdag talajt biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában