ragadjon botot

2020.10.18. 15:30

Ha október a gyaloglás hónapja, akkor Nordic walking

Október a gyaloglás hónapja. Ezekben a hetekben számtalan, a gyalogszerrel történő közlekedést ösztönző programot szerveznek. Ezek egyike egy speciális gyaloglási módszer a Nordic walking is.

Morva Dávid

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monkey Business Images

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) októberben ismét megrendezte a Világ Gyalogló (Hó)Napot. Maga a kezdeményezés nem új keletű, hiszen az eseményt hivatalosan az 1992. június 7-i, Föld Konferenciát követően indították útjára. 2000 óta a világ minden kontinensén, már legalább 60 országban rendeztek és rendeznek gyaloglónapot, Magyarország 1999-ben lépett a rendező országok sorába. Az évek során több térségbeli település is csatlakozott a kezdeményezéshez

A szabadban történő gyaloglásnak számos pozitív élettani hatása van Fotó: Monkey Business Images / Shutterstock

Az akció célja amellett, hogy felhívja a figyelmet annak egészségmegőrző hatására az, hogy az embereket ráébressze arra, hogy a gyaloglás élethosszig választható lehetősége önmagunk edzésének.

A rendszeres, mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert – erre pedig nagy szükségünk van az előttünk álló időszakban. A gyaloglás számos pozitív élettani hatással rendelkezik, a többi között hatékony zsírégető, remekül edzi a szív- és érrendszert, a tüdőt, javítja a tüdőkapacitást, ezáltal növeli az állóképességet (forrás:masport.hu)

Nordic walking

A Nordic Walking a gyaloglás egy speciális változata, karbon alapanyagú botokkal a szabad levegőn történő gyaloglás. Sokszínű, változatos mozgásforma, hiszen minden évszakban, csoportosan és egyedül, változó intenzitással, sík terepen vagy hegyvidéken egyaránt gyakorolható. Finnországban a ’30-as években terjedt el a profi sífutók körében. Nyáron botos gyaloglást végeztek erőnléti edzésként, így hó nélkül is képesek voltak a technika, koordináció és a kondíció gyakorlására, fejlesztésére.

Sólyomvári Ágnes és Sólyomvári Gábor Fotó: amatőr

Dunaújvárosban a Nordic walking 2013-tól van jelen. A helyi Egészségfejlesztési Iroda programjai között megtalálható. A foglalkozásokat egy házaspárm, Sólyomvári Ágnes és férje, Sólyomvári Gábor tartja.

– Mindenkinek csak ajánlani tudom a Nordic walkingot, hiszen pozitív élettani hatásai vannak. A test izmainak közel 90 százalékát igénybe veszi ez a mozgásforma, kortól és nemtől bárki végezheti, több csoportban zajlik a tréning, mindenki a saját edzettségi állapotához mért tempóban tud haladni a szabad levegőn – állítja Sólyomvári Ágnes.

Mivel több korosztályt szeretnének elérni, a Nordic walkingot hetente öt alkalommal, hétfőn és szerdán 15.30 órától, szerdán és pénteken 8.00 órától, csütörtökön pedig 14.30 órától tartják. A foglalkozásokat minden esetben az Egészségfejlesztési Iroda elől indítják, a részvétel ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában