BIZTONSÁGBAN

2020.10.28. 19:00

Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentekre és Halottak napjára

Közeleg Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját. A rendőrség gyakorlati tanácsokkal látja el a megemlékezőket.

duol.hu

Debrecen, 2019. október 31. Idõs nõ virággal a kezében a közelgõ mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt a Debreceni Köztemetõben 2019. október 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A megemlékezés során a kegyelet virágaival és gyertyagyújtással emlékezünk halottainkra, azonban a temetőkben a megnövekedő forgalmat kihasználva megjelennek a figyelmetlenségből adódó lehetőségeket kereső bűnelkövetők.

Szomorú tapasztalat, hogy a kegyelet napjaiban a temetők közvetlen környezetében gyakrabban fordul elő gépkocsifeltörés, kerékpárlopás, valamint a sírokról virág és koszorú eltulajdonítás. A temetőlátogatás ideje alatt pedig a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, illetve besurranás.

A bűnmegelőzési szakemberek az áldozattá válás elkerülése érdekében javasolják, hogy nagyobb értéket, ékszert, nagyobb összegű készpénzt – ha lehet – ne vigyenek magukkal a temetők látogatásakor. Kézitáskájukat mindig vegyék ki a gépjárműből, amit minden esetben zárjanak le! Tapasztalatok alapján a kisebb települések temetőiben a helyi lakosok nem zárják autójukat, azonban az utazó bűnözők ezt kihasználva eltulajdoníthatják értékeiket. A tolvajok akár temetőlátogatóként, akár autójukban ülve figyelik a temetőbe érkezőket és keresik a lehetőséget. Ha egy járműből sikerül értéket elemelniük, úgy újabb település parkolójában kezdenek ismételt akcióba.

Az alábbi tanácsokat érdmes megfogadni, hogy a megemlékezést ne árnyékolja be bűneset:

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták!
  • Amíg kegyeletüket leróják, ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik, ha vízért mennek akkor se!
  • Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
  • Természetesen a rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérik fokozott odafigyelésüket és a fentiek mellett a közlekedés és a parkolás szabályainak betartását is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában