Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait, hogy szép legyen a pázsit

2020.09.07. 16:00

A gyep ápolásának is vannak betartandó aranyszabályai

A nyári időszakban mutatja legszebb arcát a gyep, feltéve, hogy megfelelően gondozzuk.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Balogh Akos

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, milyen napszakban locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre. A kert­ápolási szakértők szerint érdemes betartani néhány aranyszabályt, hogy tökéletes pázsitunk legyen.

Az egyik legfontosabb, hogy füvet csakis az esti órákban nyírjunk. Kánikulában a fűnyírást az esti órákon kívül érdemes a borúsabb napokra időzítenünk. Fontos, hogy a növekedés intenzitásától függően egy-két hetente végezzük el a kerti munkát, ami előtt 24 órával már ne öntözzük meg a pázsitot.

A virágok, ágyások melletti részeket damilos kaszával a legkönnyebb gondozni Fotók: Tóth B. Zsuzsa

A fűnyírás első lépéseként mindig a szegélynyírást végezzük el, csak ezt követően vegyük elő fűnyírónkat. Mivel a hőségben a gyep lassabban regenerálódik, így célszerű a vágási magasságot 4-5 centiméterre beállítanunk. Nagy segítségünkre lehet ebben egy olyan fűnyíró, amelyen a vágási magasságot egy mozdulattal meg tudjuk határozni. Amennyiben 8 centiméternél magasabb a fű, a nyírási munkálatokat két részletben, elsőként magasabb, majd alacsonyabb vágási szinten végezzük el.

A száraz időszakban a gyepnek több vízbevitelre van szüksége, amelyet a párolgási veszteség minimalizálásával érdemes megadni számára. Éppen ezért kiemelkedően magas hőmérséklet esetén naponta, átlagos nyári napokon hetente négy-öt alkalommal, a kora reggeli órákban, a megszokottnál kissé hosszabb ideig öntözzünk.

Este érdemes füvet nyírni

A legegyszerűbben az akkumulátoros robotfűnyíróval tudjuk megvalósítani a mulcsozó nyírást, aminek segítségével a gyep sokkal sűrűbb, egyenletesebb lesz a nyári szezonban is. Az apróra vágott fűnyesedék ugyanis természetes zöldtrágyaként funkcionál, így hasznos táp­anyagokkal látja el a talajt. Segítségével ráadásul kiválthatjuk a műtrágyahasználatot is, amivel védeni tudjuk környezetünket.

A gyepszellőztetés során a földfelszín feletti filcréteget távolítjuk el, amely, ha túlzottan vastag, meggátolja a fűszálak megfelelő víz-, oxigén- és tápanyagfelvételét. A kánikulában azonban tilos elvégezni ezt a kerti munkát, ugyanis nagy fokú stressznek tennénk ki pázsitunkat. A gyepszellőztetéssel érdemes egészen őszig várnunk.

A lerakódásoktól meg kell tisztítani az eszközöket

A gyep általános táp­anyag-utánpótlására használjunk komposztot, amelyet akár mi magunk is előállíthatunk a háztartási hulladékok és a növényi nyesedékek segítségével. A kertápolási szakértők rámutattak: a komposztálás egy rendkívül egyszerű folyamat, amellyel kertünk csak nyerhet. Fontos azonban, hogy a humusz vékony rétegű elterítését követően a gyepet egyenletesen és bőségesen öntözzük meg.

Minden használatot követően gondoskodjunk a fűnyírók és fűkaszák karbantartási feladatainak elvégzéséről. Tisztítsuk meg eszközeinket a lerakódott nyesedéktől, és rendszeresen élezzük meg a fűnyírónk késeit is. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a kopott késekkel a fűnyírás kifejezetten nehézkessé válhat, és az összkép elmarad majd a várttól. Nézzük át a kopó alkatrészeket, de ügyeljünk a szükséges mennyiségű olaj pótlására és a gumikerekek optimális légnyomására is!

A magaságyás kialakítása során remekül fel tudjuk használni a fűnyírás során keletkezett fűnyesedékeket úgy, hogy az ágyás feltöltése során talajjal rétegezzük. A magaságyásnak számos előnyös tulajdonsága van, például az, hogy a 60 centiméter feletti ágyást sokkal kényelmesebben lehet gondozni. Ráadásul talajának összetételét mi határozzuk meg, így a ter­mesztendő növények igényeihez tudjuk tápanyagtartalmát alakítani.

(Forrás: Veszprémi Napló)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában