CSAK HASONLÍT A RÉGI TEXTILEKRE

2020.08.13. 12:00

Mosipelus: kipróbálták és bevált!

Egy kisbabát mintegy négyezerszer kell tisztába tenni, míg szobatiszta lesz. Nem mindegy tehát, mennyien próbálják ki az eldobható pelenka környezetbarát változatát, a mosipelust. Egyre többek állítják: megéri.

Rimányi Zita

A korszerű mosható pelenkák csak hasonlítanak a régi textilekre, arra a megoldásra, amit a mai nagymamák jó pár évtizeddel ezelőtt kénytelenek voltak választani. Többnyire külső és belső rétegből állnak, de van, amikor a kettőt nem lehet különválasztani. A külső rész általában zsebes, méretre állítható, kellemes, színes, mintás anyagból készül, patentokkal vagy tépőzárakkal igazítható a csecsemőkre. A belső rész egy nedvszívó betét, frottírból, bambuszt tartalmazó vagy mikroszálas anyagból. Az apróságok jellemzően szívesen viselik, nyári melegben is. – Írja a veol.hu.

Olvasónk, Gyenes-Kotra Mónika mindkét kisfiánál jórészt mosipelust használt. Ma már a nagyobbik hat és fél, a kisebbik négy és fél éves. A barátnője ajánlotta az anyukának, hogy próbálja ki, mert ő megszerette ezt a megoldást. Mónika is elhatározta, erre vált át az eldobható pelenkákról. Eleinte azért éjszakánként felváltva alkalmazta a kétféle változatot, de aztán a környezetbarát szempontból is kedvezőnek több előnyét ismerte fel. Mivel a mosipelus kicsit nagyobb csomagot jelent, vastagabb, szerinte jobban tartja csecsemők csípőjét, lábait, ami egészséges fejlődésük szempontjából az első hónapokban különösen fontos.

– Igaz, a beszerzéskor nagyobb beruházást jelent a mosipelus, de csak ilyenkor tűnik drágának, hosszútávon kifizetődő a használata. Praktikus azért is, mert kismamaként nem kell a boltból hazafelé nagy csomagokat cipelni. Ugyanis az eldobható pelenkákból gyakran nagy mennyiséget kell venni. A moshatónál erre nincs szükség. Mosni pedig egy kisbabás családban amúgyis gyakran kell. Ha kiöblítettem a mosipelust, berakhattam a mosógépbe a ruhák mellé, mosószódát használtam, az öblítéshez pedig ecetet. Tapasztalatom szerint csak ritkán szennyeződik be annyira, hogy külön kell mosni – sorolta Mónika és hozzátette: egyik gyermekének sem lett sem piros, sem gyulladt a bőre a pelenka alatt.

– Voltak, akik furcsállták a döntésemet, több idős asszony pedig azt mondta, régen is hasonlóképp kellett mosniuk a pelenkákat. Én azt javasolom a kismamáknak, hogy hozzám hasonlóan próbálják ki ezt a megoldást. Ahogy nagyobbak lettek a fiaim, tovább is adtam a mosipelusokat azoknak, akik újszülöttet neveltek és tanácsokkal segítettem őket, hogyan érdemes használni azokat, hogy beváljanak. Persze csak a környezetvédelem iránt kimondottan elkötelezettek alkalmazzák kizárólag ezeket. Ha utaztunk, ha a nagyszülőkhöz mentünk, akkor nekem is könnyebb volt pár eldobhatót vinni magunkkal. De aztán, ha újra otthon voltunk, akkor újra elővettem a mosipelusokat – szögezte le Gyenes-Kotra Mónika.

– A testvéremnél láttam először mosipelust, de ő visszavitte a boltba, neki nem tetszett. Engem érdekelt, milyen változatai vannak, mert környezettudatos alternatívát kerestem a pelenkázásra. Fontos volt az is, hogy magyar márkát találjak, támogassam a hazai kisvállalkozásokat. Nálunk, a most már tizenhét hónapos Balázs gondozásakor bevált. Szinte csak ezt használom, éjszakára is. Sőt, a strandra is és nem kell eldobni. Nekem az is fontos, hogy többfunkciós. Amikor a barátaink nálunk járnak, nekik is megmutatom a mosipelust, mert érdekli őket, kérdezgetnek róla. Szívesen népszerűsítem – mondta el olvasónk, Kissné Sándor Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában