Fördős Zé gasztrotippjei

2020.08.12. 16:00

Készítsünk grillezett pizzát a hozzánk látogató vendégeknek

A nyár szó hallatán sok minden eszünkbe jut: strand, kánikula, jeges italok és persze a grillezés. Most, hogy végre kiszabadultunk a négy fal közül, több időt szeretnénk a szabadban tölteni, a kerti sütögetés pedig remek apropója lehet annak, hogy végre újra láthassuk a rokonokat és barátokat.

Tóth B. Zsuzsa

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság lehet nyáron, ha főzésről, vendéglátásról van szó a szabadban

Fotó: stockphoto

Sokan nem is gondolnák, de számos gyümölcs nagyon ízletes grillezve is

Az alábbiakban Fördős Zé ad néhány ötletet, hogy miként legyen igazán különleges a szabadtéri menüsor. Mi kerüljön a grillrácsra, ha egy kicsit szeretnénk eltérni a megszokott fogásoktól? Gyümölcsök sütve? Igen! Sokan nem is gondolnák, de számos gyümölcs nagyon ízletes grillezve is. Ilyen például az ananász, az eper, a görögdinnye, a barack, a füge és a banán. Ideálisak lehetnek hidegtálon sonka mellé, és sült húsokhoz szintén remekül passzolnak, de akár salátára is tehetjük ezeket. Persze desszertként ugyancsak kiválóak, például nyársra tűzve, pillecukorral kombinálva.

Fotó: Pixabay

Az olaszok kedvence a pizza, egyenesen a grillrácsról. Ha egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk csempészni a grillpartiba, akkor mindenképp próbáljuk ki a grillezett pizzát! A hagyományosan kemencében készített fogásnak ezt a változatát a faszén fölött sütik meg. Fördős Zének a pizza az egyik nagy kedvence, ha formabontó grillételekről van szó. Sőt, bármennyire meglepő, van élet a steaken túl is. A grillen süthető húsok gyakorlatilag a végtelenségig variálhatók, mégis hajlamosak vagyunk leragadni a hamburgerpogácsánál és a steaknél, pedig a halak és a különféle tengeri herkentyűk nagyon finomak, ha grillezzük azokat. Szuper választás lehet egy kerti partin a grillezett rák vagy éppen a lazac. Amellett, hogy egészségesebbek, mint a vörös húsok, hamarabb el is készülnek.

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság lehet nyáron, ha főzésről, vendéglátásról van szó a szabadban
Fotó: stockphoto

Sosem szabad sütéskor villával szurkálni a húst

De elkövethetünk három hibát, ha nem figyelünk grillezés közben. Sosem szabad szurkálni a húst villával sütéskor, ugyanis így távozik belőle a szaft, vagyis sokkal szárazabb lesz a végeredmény. Ne nyitogassuk állandóan a grill fedelét, mert így jóval tovább tart átsülni a benne lévő húsoknak, zöldségeknek. Nem szabad mindent közvetlenül a rács­ra tenni, a halat például érdemes egy külön erre kifejlesztett rácsos fogóval együtt ráhelyezni a grillre. Így elkerülhetjük, hogy megégjen a bőre. Sajtok esetében érdemes alumíniumtálcát használni a sütéshez, ezzel meggátolhatjuk, hogy az olvadt sajt mindenre ráfolyjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában