Számos problémát okozhat

2020.08.09. 09:00

Húsból együnk kevesebbet, zsírban szegényebbet

A hús, illetve a húsfogyasztás fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen a teljes fehérjék csak hús formájában vihetők be a szervezetbe. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit fogyasztunk.

Borsányi Bea/FEOL

Az állati fehérjék jelentős mennyiséget tartalmaznak úgynevezett eszenciális aminosavakból, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Növényekben is vannak ilyenek, de – néhány ritka kivételtől eltekintve – jelentősen kevesebb. A teljes értékű fehérjék beviteléhez húsokból kevesebbet kell elfogyasztanunk, mint növényekből. A fehérje mellett vannak más fontos vitaminok és ásványi anyagok is, amelyeket húsevéssel vihetünk a szervezetünkbe. Ilyen a B12- vitamin, a folát vagy a vas. Ám csak óvatosan, a túlzott húsfogyasztás számos problémát okozhat, írja a feol.hu.

Nézzük most a zsírtartalmat – tekintve, hogy a hazai felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos, illetve elhízott, és a legtöbb energiát a tápanyagok közül a zsiradékok képviselik. A húsok zsiradéktartalma függ az állat fajtájától, az adott húsrésztől, míg húskészítmények esetében a felhasznált húsrészen kívül a hozzáadott szalonna, bőrke és egyéb összetevők is befolyásolják a termék végleges zsírmennyiségét.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat szerint hazánkban az energiabevitel átlaga férfiaknál napi 2718, nőknél 2033 kalória. Ennek a férfiak esetében 17, a nők esetében 14 százalékát teszik ki a húsok és húskészítmények. Ami pedig a napi zsírbevitel mennyiségét illeti, ez férfiaknál 117, a nőknél 84 gramm.

A napi ajánlásnál jóval több zsírt viszünk a szervezetünkbe Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A zsiradék összetételét tekintve 11 százalék felett van a telített zsírsavak aránya, ami jelentősen meghaladja az ajánlott, legfeljebb 7 százalékos értéket. Márpedig ezek a zsírsavak felelősek a magas koleszterinszintért és a szív- és érrendszeri betegségekért. Az átlagember viszont meglehetősen keveset fogyaszt a szervezet számára fontos telítetlen zsírfajtákból, így a hidegen sajtolt olívaolajból, a halolajból, len-, dió-, mogyoró- vagy repceolajból. A telített és telítetlen zsírsavak ideális aránya 1:3 lenne, hazánkban ez az arány viszont 20:1-hez.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os adatai szerint az egy főre jutó éves húsfogyasztás Magyarországon 66,4 kilogramm volt, amelyből a sertéshús 29,3, a baromfi 30 kilogrammot, a marha 3, míg az egyéb húsok 2,1 kilót tettek ki. Nagyjából ennyit fogyasztottunk belsőségből is.

A hús- és felvágottas pult előtt állva döntsenek hát okosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában