Őznász, veszély az utakon

2020.08.16. 10:00

Ha a jármű elé kiugrik az állat, az egyetlen megoldás a vészfékezés

Mégtart az őzek párzási időszaka. Ez a közlekedők számára azt jelenti, hogy gyakran megjelennek az állatok az utaknál, főképp erdős, bozótos, cserjés területek mentén. Az állatok veszélyérzete ilyenkor csökken, miként figyelmük is, könnyen kerülhetnek a járművek elé.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfaj hazánkban, a becslések szerint nagyjából 360 ezer él Magyarországon. A vadászati védegylet adatai alapján évente 5-6000 nagyvadat gázolnak el, és ebből 4000-et meghaladó számú az őz, amelyek párzási időszaka július második felében kezdődik és augusztus közepéig tart. Az őz az erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett a nádasokat, és a magas füves bozótos területeket is kedveli. Az őzelütések többségében a vadállat sérül meg, az autó megrongálódik. Időnként azonban olyan gázolás is előfordul, ami személyi sérüléssel, vagy éppen tragédiával végződik. Ennek oka lehet, hogy az elütött vad az utastérbe csapódik, illetve hogy a balesetet elkerülésére az autós elrántja a kormányt, letér az útról, fának csapódik, vagy a szemből érkezővel ütközik. – Írja a zaol.hu.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, s a csökkentett haladási sebesség (különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk). A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés. Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem észlelhető. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kijutni és a gépjárművek közé rohanhatnak.

A vadászok tanácsai szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy nincs egyedül, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk. Ha az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés! Ezért tartsunk nagyobb követési távolságot, hiszen az előttünk haladó autó elé is ugorhat őz. Ne rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez nagyobb kárt okozó balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Ha megtörtént a gázolás, célszerű értesíteni a rendőrséget, mivel közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve alapján lehet értesíteni a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet, általában vadásztársaságot is, erről a rendőrség gondoskodik. Ez az alapja lehet az esetleges kártérítési igény érvényesítésének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában