Kiskertész

2020.08.25. 17:00

Gondozzuk a rózsákat, szaporítsuk a leandert

Mauthner Ilona

Élvezzük a kiskertünket, ez a legfontosabb dolgunk ebben a hónapban. Szinte minden beérik, amit még tavasszal elvetettünk, szedhetjük a zöldségeket, céklát, padlizsánt, cukkinit, paradicsomot, paprikát, hagymát. Mennyei illatok, káprázatos színek, bőséges termés. Mi lehet élvezetesebb és kielégítőbb, mint örülni az egész éves kemény munkánk megérdemelt eredményének? Már csak annyi a feladatunk, hogy öntözzük a növényeinket és gaztalanítsunk.

Több idő jut a virágoskertünkre is. Az évelő növények esetében elővigyázatosan, de az elhalt, elhervadt virágokat el kell távolítani, ugyanez vonatkozik a rózsák illetve a bokrok esetében is. Ettől a növényünk nem csak ápoltabbnak fog tűnni, de ezáltal serkentjük az újabb virágzást illetve a magzást. Az elhervadt rózsát a szár egy részével együtt vágjuk le éles metszőollóval, írja a teol.hu.

Ha csak egyszerűen letörjük, akkor az érzékennyé teszi a növényt a fertőzésekre. Túl késő már ilyenkor permetezni a rózsákat.

A fertőzött részeket vágjuk le és égessük el, véletlenül se kerüljenek a talajba vagy komposztálóba, hiszen tovább terjesztik a fertőzést.

Nyessük meg a levendulát és a rozmaringot is miután elvirágoztak, de figyeljünk arra, hogy ne vágjunk túl távol a fás résztől, a lila­akácot pedig leheletfinoman a leágazástól húsz centire vágjuk vissza. Tápláljuk földjét bőségesen, ha nem lettünk volna elégedettek az idei virágzással.

Augusztus végén, szeptember elején érdemes a leandert is szaporítani hajtatással. Fiatal, húsz centis hajtásokat vágjunk le, az alsó leveleket szedjük le, majd állítsuk a növényt egy vízzel teli sörösüvegbe. A sörösüveg azért praktikus, mert a sötét üvegben hamarabb fejleszt gyökeret a növény. Félárnyékos helyre tegyük, és legalább négy hétig ne húzzuk ki az üvegből. Ennyi idő kell ahhoz, hogy gyökeret eresszen, amit cserépbe ültessük át.

Az őszi virágzású növények hagymáit is ültethetjük már, sőt, akár az első tavaszi virágok hagymáit is elkezdhetjük lassan kiültetni a kertbe: a tulipánokat, nárciszféléket, hagymaféléket, nősziromféléket és sáfrányféléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában