A siker is múlhat azon, milyen fajtát használunk

2020.08.02. 12:00

Az úszónak sokkal nagyobb szerepe van, mint hinnénk

Ha valaki kimegy horgászni, három dolog biztosan van nála: horgászbot, csali és jó sok sör. Amit viszont sokan elfelejtenek, hogy a boton lévő kiegészítők közül több is meghatározó szerepet játszhat az aznapi sikerességünkben.

Korondy Tamás/FEOL

Sokan nem tudják, de az úszó a horgászfelszerelés legfontosabb eszközei közé tartozik, amellyel a halaknak szánt természetes csalétek a víz bármely rétegében felkínálható. Úszós szerelékkel a lehető legtermészetesebb és legérzékenyebb módon lehet horgászni a felszínen, vízközt és a vízfenéken egyaránt, méghozzá meglehetősen jó eséllyel, ráadásul a Magyarországon előforduló valamennyi békés és ragadozó halra lehet és érdemes is horgászni, mert az úszós szereléken felkínált csalikkal viszonylag könnyen felkelthető az érdeklődésük, olvasható a feol.hu-n.

A jó minőségű úszó teste olyan könnyű anyagból készül, amely térfogatához képest viszonylag nagy teherbírással, pontosabban emelőerővel rendelkezik. Az igényes kivitelű úszók többségénél erre a célra a balsafa vagy valamilyen szintetikus keményhab szolgál alapanyagként, míg az antenna és a szár kialakításához acél-, üveg-, műanyag, bambusz- és tonkinszálakat vagy balsafát használnak. Fontos, hogy olyan úszót használjunk, amely alkalmas arra a típusú vízre, ahol horgászunk. Az állóvízi típusú úszóknál a test alsó részének kiszélesítésével a súlypont alulra kerül, ami a hullámállóságot javítja. A folyóvízi típusoknál a fe­lül kiszélesedő test a súlypont felülre helyezését eredményezi, ezzel az úszó emelőhatása kedvezően befolyásolható.

Ifjú horgász. Az úszós horgászat minden korosztálynak ajánlható Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy átlagos úszó 2–10 gramm tömegű, persze előfordulhat drasztikusabb verzió is: a klasszikus Tesse forma, amelyet versenyeken használnak, s melyek ideálisak a küsz horgászatához, a spiccbotos horgászathoz is. Ezek akár 0,1 gramm tömegűek is lehetnek. Általánosságban az álló- vagy lassan áramló vízre alkalmas úszók tömege a legkevesebb, hiszen minden típusból kapni már 0,1 vagy 0,2 grammos kivitelben is. Ezzel szemben a csukázó, illetve a harcsázó úszók mérete akár a 30 grammot is elérheti.

Van olyan speciális úszó is, mint a vízi golyó, amely vízzel szabályozható dobó­tömegével kiválóan használható a felszíni és felszínközeli horgászathoz. Sajnos elég kevesen ismerik és alkalmazzák ezt a balinozásra és nyári pontyozásra nagyon alkalmas eszközt.

A lehetőségek tára végtelen, de érdemes egy kicsit több időt fordítani az úszóra, hiszen ezen múlhat akár életünk fogása is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában