Az aloe vera összehúzza a véredényeket

2020.08.13. 11:00

A legjobb házi praktikák napégésre

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az aloe vera – nem véletlenül. De vajon melyek a legjobb házi praktikák napégésre? Erre a kérdésre kereste a választ az alábbi felmérés.

Tóth B. Zsuzsa/VEOL

Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, ha napégésről van szó. Azt hittük, rengeteg házi praktikát ismerünk majd meg, ehhez képest csak néhány módszert használ szinte mindenki. És nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is, írja a veol.hu. A felmérés során a válaszadók legtöbben, negyven százalékuk aloe verával enyhíti a napégés tüneteit. A növény mindenféle változatát használják, a levelekből frissen kinyomott zselétől a krémekig. Az aloe vera jótékony hatásáról a szüleiktől, a médiából és az ismerősöktől hallottak a válaszadók. A második legelterjedtebb mód­szer a d-pan­thenol-hatóanyagú, nap­égés el­leni készítmények használata: a válaszadók ötöde alkalmazza a szülők és az orvos tanácsára. Nagyszüleink kedvenc praktikáját, a tejfölt a válaszadók tizede használja a napégés következményeinek enyhítésére. Ugyanennyien hasz­nálnak sheavajat, amiről a médiában hallottak. Több európai országban elvégezték a felmérést, és mindenhol hasonló eredményeket kaptak. A különbség csak annyi, hogy míg a magyarok és a szlovákok tejföllel enyhítik a nap­égés tüneteit, a németek túrót, a lengyelek aludttejet, a románok és a csehek joghurtot használnak.

Az aloe népszerűségére ma­gyarázat lehet, hogy cikkek ezrei szólnak jótékony tu­lajdonságairól, kedvező bőr­gyógyászati hatásait pedig olyan hiteles források is alátámasztják, mint például az Egészségügyi Világszervezet monográfiája. A legtöbben a szü­leiktől hallották a napégést enyhítő módszert. A válaszadók egy része saját maga tapasztalta ki a legjobb megoldást, mások pedig a médiából szereztek információkat. A nagyszülőktől kevesen, az orvostól még kevesebben, de legkevesebben a közösségi oldalon ismerték meg a praktikát.

Érdekes, hogy az ismerősök véleménye szinte alig jelent meg mint információforrás. Jóval nagyobb hatást tulajdonítottak a közösségi médiának. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a hagyományos média hatása jelentős. Ugyanis a válaszokban rendre az újságcikkekben olvasható információk köszönnek vissza. Napégés esetén a nap kerülése, a bőr fokozott hidratálása, nyugtatása javasolt az orvos szerint. Enyhe esetekben a házi praktikák elegendők lehetnek, azonban súlyos esetben javasolt gyógyszertári készítmények használata. Ha hólyagos a bőr, vagy a tünetek nem enyhülnek, fejfájás és hányinger lép fel, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Az aloe vera kedvező bőrgyógyászati hatásait hiteles források is alátámasztják Fotó: Stockphoto

Az orvos azt mondja, a tejföl jó praktika, mert hideg, hűsít, nem mozdul el a bőrről, ha felkenjük, ott marad, és enyhíti a panaszokat. Azonban sok tudományos háttere nincsen. A nagyszülők azért használták előszeretettel, mert nem volt más. Ha nincs kéznél más, akkor ma is jó megoldás, mivel nem allergizál, nyugodtan rá lehet kenni a bőrre – mondta Pónyai Katinka bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos.Az aloe vera, a sheavaj és más natúrkozmetikumok használata ugyancsak jó megoldás lehet, de nem árt az elővigyázatosság. Más dolog, ha egészséges bőrt ápolunk, és megint más, ha egy sérült bőrt szeretnénk gyógyítani, mivel a gyógynövényes készítmények allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért ha nem javul, esetleg rosszabbodik a bőr állapota, hagyjuk abba a kezelést, és forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz. Ha valakinek pollenérzékenysége van, vagy allergiás asztmája, az inkább ne a házi praktikákat, hanem a gyógyszeres kezeléseket használja – figyelmeztet a bőrgyógyász. Vízparti nyaralás alatt ajánlott a megszokottnál intenzívebb testápolás. A víz, a nap, a homok erősen igénybe veszi a bőrt. A nap végén, fürdés, zuhanyozás után vigyünk fel a még nedves bőrre kókuszolajat vagy sheavajat, ami hidratálja, regenerálja a bőrt.

Enyhe napégés esetén természetes megoldásokkal enyhíthetjük a tüneteket. Langyos zuhany vagy kímélő fürdő után óvatosan itassuk fel a sérült területről a vizet egy puha törülközővel. Figyeljünk, hogy semmiképpen se dörzsöljük, ne radírozzuk az égett bőrt. Majd a még kissé nedves bőrt kenjük be aloekrémmel vagy sheavajjal, ami napégés esetén is hatékony. Ezután egy nedves vattakoronggal óvatosan töröljük le a bőrről a zselés nedv vagy a krém maradékát. Végül natúr, illatmentes sheavajjal vagy szűz kókuszolajjal óvatosan hidratáljuk a bőrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában