Átadták a Szent Pantaleon Emlékérmeket

2020.07.03. 08:00

Semmelweis-nap és díjak átadása a kórházban

Csütörtökön tartották a kórházban a Semmelweis-ünnepséget, amelynek keretén belül átadták a Szent Pantaleon Emlékérmeket, főorvosokat neveztek ki, és díjazták a kiváló dolgozókat is. Az eseményen részt vett dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Füzi Csaba kórházparancsnok is.

Brousil Csaba

Erdély-Franyó Anna, Kraczmajer Katalin, dr. Schrobár Hajnalka és Posch Ferencné

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Megnyitó beszédében dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgató főorvosa méltatta Semmelweis Ignác munkásságát és történelmi szerepét a gyermekágyi láz kezelésében és a higiénés szabályok betartásában, amely, mint mondta, a koronavírus-járvány idején új színben ugyan, de ismét aktualitást nyert. Beszámolt a Szent Pantaleon Kórházban lezajlott elmúlt évi fejlesztésekről, amelyek több száz millió forint értékben – döntően pályázati forrásoknak köszönhetően – valósulhattak meg. Köszönetét és megbecsülését fejezte ki a kórház dolgozóinak, különösen a pandémia alatti időszakban tanúsított állhatatos magatartásukért, kemény, hozzáértő munkavégzésükért és lojalitásukért. Méltatta a kormány egészségügyi fejlesztéseit a bérek szintjén is, amely, mint mondta, a 2018-tól 2022-ig terjedő időszakban 92 százalékos emelést jelent az egészségügyben dolgozóknak. A főigazgatói beszéd után következett a díjak átadása.

Idén négyen vehették át a Szent Pantaleon Emlék­érmet

Szent Pantaleon Emlékérmet kapott idén dr. Schrobár Hajnalka főorvos, Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató, Kraczmajer Katalin, a pénzügyi és számviteli osztály vezetője és Posch Ferencné gazdasági igazgató. Főorvossá nevezték ki dr. Birkás Gábort, dr. Kaprielian Jirayrt, dr. Szikszay Katalint, dr. Veszprémi Tibort és dr. Vincze Róbertet. Köszöntötték még a kiváló dolgozókat, és azokat is, akik igazgatói dicséretben részesültek.

Erdély-Franyó Anna, Kraczmajer Katalin, dr. Schrobár Hajnalka és Posch Ferencné
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az elismerések átadása után rövid állófogadásra invitálták a kitüntetetteket és a meghívottakat, ahol dr. Galambos Dénes mondott pohárköszöntőt. A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a díj­azottak laudációi évek óta azt jelzik, hogy a kórházban professzionális munka zajlik a szakmájuk kiemelkedő képviselőinek hála. Méltatta a kórház menedzsmentjének munkáját, amely lehetővé tette a struktúraváltást a kórházban, ami megalapozta a kormányzati fejlesztéseket is, amelyek több milliárd forint értékben valósultak meg az elmúlt években.

Dr. Galambos Dénes e helyütt is megköszönte az egészségügyi dolgozók erő feletti munkáját, amellyel segítettek átvészelni a városnak és az egész országnak a pandémiás időszakot, a díjazottaknak gratulált és mindenkinek jó egészséget kívánt. A miniszterelnöki biztos a ceremónia után szerkesztőségünknek beszélt a kormányzat egészségügyet érintő legfontosabb intézkedéseiről. Mint mondta, az egészségügyben dolgozók bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben jelentősen emelkedik. A kormány döntése értelmében a 2019. július 1-től életbe lépett változás során a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, így kb. 81 ezer szakdolgozó mellett 4 ezer védőnőt is megillet a béremelés. Elmondta azt is, 2019-ben az eredetileg november 1-től esedékes átlagos 8 százalékos béremelést július 1-jén, előrehozottan kapták meg az egészségügyi szakdolgozók. 2020. január 1-jén további 14 százalékkal folytatódott a béremelés, 2020. november 1-jén 20 százalékkal, 2022. január 1-jén pedig újabb 30 százalékkal fognak többet kapni a 2018. évi illetménybázishoz képest. Kiemelte, hogy a 2020-as béremelésre 82 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában