A nem jól kitisztított készülékek káros hatással lehetnek az egészségünkre

2020.07.18. 14:00

A klíma fertőtlenítése nagyon fontos, s házilag is megoldható

Hamarosan idén is beköszönt az igazi nyári hőség, így az otthonokban és az irodákban is előkerülnek a klímák távirányítói. Mielőtt azonban bekapcsoljuk a készülékeket – vagy akár újat vásárolunk, érdemes néhány alapvető javaslatot megfogadni.

Young woman cleaning air conditioner at home

Fotó: shutterstock

A klíma működése közben folyamatos a páralecsapódás, amely kedvező táptalaj a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak. A nem jól fertőtlenített klímák káros hatással lehetnek az egészségünkre.

A készülékek tisztítását évente legalább kétszer, de szennyezettebb helyen akár többször is érdemes elvégezni, főleg az egészségügyi veszélyhelyzet árnyékában. Erre leginkább tavasszal, a klíma első szezonális használata előtt, illetve ősszel kell sort keríteni. Idén különösen fontos a klímatisztítás gyakorisága, az alaposság és a megfelelő minőségű klímatisztító használata.

Hogyan álljunk neki? Először is áramtalanítani kell a készüléket. Az előtisztítás, azaz a klíma felnyitása és kitörlése, kiporszívózása után jöhet a több helyen beszerezhető klímatisztító spray: ezek már 1300 forint körül kaphatóak, és gondoskodnak arról, hogy a vírusok, gombák és baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. A ­spray-t egyenletesen kell használni, 10-15 perc, amíg kifejti a hatását. Ezután a készüléket be lehet kapcsolni, majd járatni, hogy a hőcserélőről a lecsapódó pára a fertőtlenítő folyadékot a cseppvízelvezető csőbe is belemossa. Ez idő alatt érdemes a beltéri porszűrőt elmosni, majd megszárítani, és visszarakni a beltéri egységbe. Szükséges a vízgyűjtő tálca tisztítása is! A kültéri egység tisztítása általában nagynyomású levegővel történik, amit a kültéri ventilátora által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból fújnak a hőcserélő lamellái közé, így a berakódott por vagy szösz kicsapatható a hőcserélőből.

A kültéri egység nagynyomású levegővel tisztítható

Amennyiben kellemetlen, büdös levegőt fúj a klíma, elsőként arra kell gondolni, hogy elhanyagolt a beltéri egység, és nincs kitisztítva. Aki nem biztos abban, hogy egyedül is meg tudja oldani a klíma teljes körű fertőtlenítését, mindenképpen kérje szakember segítségét.

Aki nem biztos abban, hogy meg tudja oldani egyedül, kérje szakember segítségét Fotó: Shutterstock

Beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5–8 ˚C legyen. A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, így elkerülhetjük az ízületekre gyakorolt kellemetlen hatását. Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni, és pótolni az elhasznált oxigént. Üzemeltessük minél alacsonyabb fordulatszámon a készüléket. Ha autóban használjuk, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünket minél kisebb sokként érje a hőmérséklet-különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában