szponzorált tartalom

2020.07.13. 11:49

3 dolog, amit jó lett volna tudni tetőfedés előtt

A tetőfedés egy hosszú és bonyolult folyamat, amely nagy odafigyelést igényel. Sokan ezért húzzák és halasztják a munkálatokat, esetleg mindent kiszerveznek, és a végén egy sokkal bonyolultabb megoldást kapnak, mint amilyen eredetileg lett volna a munka. Most mutatunk 5 dolgot, amely segíthet, hogy ne kelljen lemondani a tetőfelújításról vagy az új tető álmaink szerinti megépítéséről.

 

1. A tetőfelújításkor hulladék keletkezik

 

A tető felújításakor rengeteg hulladékkal kell számolni. Régi tetőknél ráadásul a helyzet rosszabb: a salak vagy bizonyos palatetők esetében az azbeszt veszélyes hulladéknak minősül. Ennek az elszállítása hatalmas költséget jelenthet. Érdemes ezzel az árral kalkulálni a tervezéskor, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Jó tudni, hogy a palatetőket ma már korszerű burkolattal is el lehet látni, ez megakadályozza az azbeszt terjedését. Ezzel meg lehet hosszabbítani a tető élettartamát. Az eredmény: egészségesebb és jobb környezet.

 

2. A régi tető is menthető

 

Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok elhanyagolják a tetőfelújítást. Sokszor azért, mert a tetőfedés drága mulatság. Ha viszont valaki csak akkor nyúl a tetőhöz, amikor már komoly a baj, nagy bajba kerülhet. Ha a gerendázat elöregszik, ha a födémen nyomot hagy a beázás, ha a nedvesség miatt penészedik valami, akkor nagy a baj. Ez ugyanis azt jelenti, hogy sokkal komolyabb felújításra van szükség – erre nehéz előteremteni az anyagokat.

Ma már számos olyan tetőfedő anyagot kínáló webáruházat, a témával kapcsolatos oldalt találhatunk, ahol bőséges leírást olvashatunk a hibajavításról és a különböző, saját kezűleg is elvégezhető javítási folyamatokról. Ha időben kezeljük a problémákat, a tető élettartamát is könnyebb meghosszabbítani. Ha törött cserepet találunk, érdemes gyorsan pótolni. Ezzel az aprósággal megelőzhető a beázás és rengeteg további gond is.

 

3. Számít a tetőfedés módszere és a tető tömege

 

A tetőszerkezet tömege nagyon sokat számít, hiszen minél nagyobb a terhelés a falakon, annál bonyolultabb a ház statikája, annál tovább csökkenhet az élettartam. Ha felmerül a gyanú, hogy a falak állapota már nem az igazi, érdemes elgondolkodni azon, hogy a tetőfedés során újfajta anyagok használatával csökkentsük a tető tömegét.

A cserepes lemez, illetve a fémlemeztetők rengeteget segítenek abban, hogy könnyebb fedést érhessünk el. Ezek az anyagok sokkal gyorsabban és olcsóbban is használhatók, mintha cseréppel vagy más klasszikus megoldással dolgoznánk.

A megfelelő anyagokkal végzett tetőfedés a ház és a tető életét is meghosszabbítja. Szerencsére ehhez nem is szükséges óriási befektetés – csak megfelelő partnert kell találni hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában