Holczer Tibor

2020.06.14. 15:30

Szép, maradandó élményt és emlékeket ad a fotózás

Holczer Tibor a Dunaújvárosban él, harminc éve dolgozik a Dunaferrben hengerészként. Hobbija a fotózás. A Dunaújvárosi Hírlap és a duol.hu oldalain többször találkozhattak már a fotóival.

Kállai Félix

Fotó: Holczer Tibor

- Melyik volt előbb a Vasmű, vagy a fotózás?

- Több, mint negyven éve kezdtem el fotózni, még gyerekként. Smena 8m géppel kezdtem, majd kaptam egy akkor csúcsnak számító NDK-s gépet, egy Practicát. A filmes korszakban nem lehetetett csak úgy kattintgatni, mint most. Mire megtanulta az ember az alapokat, addig bizony sok filmet elhasználtam. A 24 kocka sokba került, főleg úgy, hogy csak pár kép lett használható belőle. Ha jól emlékszem a nagybátyám hatására kezdtem el fotózni, az iskolában pedig szakkörre jártam. Gyakran túráztunk és fotóztuk a szép tájakat. Sajnos már nincsenek meg azok a képek, egy költözésnél elvesztek. A Practicát a mai napig használom, évente 4-5 filmet elfotózok vele nosztalgiából. Nagyon szuper képeket lehet vele készíteni, csak már nem papíron hívatom elő, hanem digitálisan kapom meg a végeredményt.

Fotó: Holczer Tibor

- Mikor kezdte el használni a digitális technikát?

- Az első digitális fényképezőgépek megjelenésekor már vettem egy gépet, ha jól emlékszem HP-t. Akkor még számítógépem sem volt, a tévén néztük vissza a képeket. Mikor az okostelefonok egyre jobb kamerákkal lettek felszerelve, azt is kipróbáltam. Bár szinte mindig van nálam fényképezőgép, néha azért rá vagyok szorulva a mobiltelefonos képek készítésére is, ha látok egy szép, vagy érdekes pillanatot.

A fotón: Holczer Tibor

- Milyen gépe van most?

- Olympus Em1-et használok. Nehezen tudtam megszokni, de most már nagyon összeszoktunk. Előtte egy Samsungom volt. Ez egy könnyű kis gép, nem olyan, mint a Canon, vagy a Nikon gépek. Túrázásra nagyon jó, könnyű tartani. Meg vagyok elégedve vele. Én úgy gondolom, egy ilyen gépnél fontosabb a jó optika. Nekem ebből három is van, egy tele, egy fix és egy nagylátószögű.

Dunaújvárosi református templom
Fotó: Holczer Tibor

- Milyen témák érdeklik, melyek a kedvencei?

- Szeretem magam minden témában kipróbálni, de az örök kedvenc Dunaújváros, a Duna-part, Dunapentele, a baracsi határ és a Balaton. Itt nagyon jó képek készültek eddig és fognak ezután is. Imádom a felhős időket. Nekem a jó képhez kellenek a felhők is. A Duna-part szépsége, máig rabul ejt. Anikó, a feleségem nem érti, hogy nem unom még, hiszen tíz év alatt minden acélszobrot és bokrot lefényképeztem már. Szerencsére mindenben támogat, megérti, elfogadja és tolerálja a hobbimat.

Felhők nélkül nem igazi a kép
Fotó: Holczer Tibor

- A Vasműben fotózhat?

- 3 éve kaptam egy megbízást, naptárfotózásra, de végül nem az én képeimet választották. A gyár tele van szuper témákkal. A technológia, a régi épületek, a munkafolyamatok, mind jó fotós témák lennének, de úgysem mutathatnám meg senkinek, ha esetleg engedélyt kapnék a fényképezéshez.

- Hogyan szokott fényképezni? Sok képet készít és kiválogatja a jól sikerülteket, vagy inkább kevesebbet kattint?

- A digitális fényképezőgép lehetőséget ad arra, hogy egy témát akár többször is lefotózzunk. Ezeket viszont át kell nézni, ami sok időt elvesz. Az analóg korszakban megszoktam azt, hogy a jó fotóhoz jól be kell állítani a gépet és nem szabad ész nélkül kattintgatni. Mi három értékkel dolgozunk, a záridővel, a rekeszértékkel és az ISO-val. Ezeket kombináljuk úgy, hogy a legjobb fotó készüljön el. Ha nem sikerül egy fotó, akkor lefényképezem újra, más napszakban és fényviszonyok között. Van olyan hely, ahova sokadszorra megyek vissza, de még mindig nem vagyok elégedett az eredménnyel. Most az internet és közösségi oldalak segítségével, össze is tudom hasonlítani más fotósok munkáival a képeimet. Nézegetem, mások hogyan oldják meg azokat a nehézségeket, amik nekem eddig nem sikerültek. Nem csak egy fényképalbumban vagy merevlemezen vannak a képek, amit csak a családom láthat, hanem bárki megnézheti és véleményezheti is. Több fotós csoportban vagyok tag, s adminisztrátor is. Ezek jó lehetőséget adnak arra, hogy szélesebb körben ismerjék meg a képeimet és én is több fotós tevékenységét tudom így követni.

Krisztus Király Templom – Dunaújváros
Fotó: Holczer Tibor

- A lájkok jól mutatják, hogy mennyire sikerült jól egy kép. Számítanak önnek ezek a visszaigazolások?

- A lájkok és a vélemények nem érdekelnek, inkább a magam által felállított mérce szerint osztom meg a fotóimat. Ha már felkerül egy képem a netre, az azt jelenti, hogy a kép jó, vagy nagyon jó. A középszerűeket egyből törlöm, a lomtárba kerülnek. Amit három-négy éve még jó képnek tartottam, annak ma már a felét sem tartanám meg. Mindig fejlődik és igényesedik az ember. Annyi jó fotós van és annyi jó kép kering az interneten, hogy csak a nagyon-nagyon jó fotókkal lehet kitűnni a tömegből. A jó képek meg csak belső igényességből és állandó fejlődésből, tanulásból születnek.

- Azért fotós divat is van, nem? A HDR képek mostanában nagyon népszerűek.

- Főleg a kezdő fotósok körében népszerűek a színesebb képek. Aztán kinővi az ember. Elsőre látványos, szemet gyönyörködtető, de a valósághoz nem sok köze van.

Dunaújváros a felhőtenger partján
Fotó: Holczer Tibor

- Utómunkát azért használ a képeinél?

- Nekem egy középkategóriás gépem van. Én jobban szeretem azt visszaadni, amit élőben láttam. Természetesen előfordul az is, hogy ferde lett a kép, vagy sötétebb, ezeket javítani szoktam utólag, ha látok benne fantáziát. Szükség van utómunkára, s mai technika ad is rá lehetőséget, de vannak korlátai is. Egy semmitmondó, homályos, túl sötét vagy világos valamiből sohasem lesz jó fotó.

Még Angelina Jolie is használ sminket, egy keveset, csak módjával, hogy emelje a szépségét, de a túlzásba vitt festéktől bohóc lenne ő is. Így vagyok az utómunkával, legyen természetes a végeredmény, de legyen benne egy kis plusz, amitől profibbá válik a kép.

Tibor, Anikó és a drón
Fotó: Holczer Tibor

- Milyen tervei vannak még a fotózással?

- Eddig háttérbe szorult a videókészítés, pedig a technikai feltételek már régóta megvoltak hozzá. Nagyon szeretném megtanulni a mozgóképes rögzítést és annak szerkesztését is. A kezdeti sikertelenség után majdnem feladtam, de szerencsére sikerült a nehézségeken túljutni. Nemsokára rövid videóösszeállításokat is lehet majd tőlem látni.

Aki követi a tevékenységemet, láthatja, hogy elkezdtem a magasból is fotókat készíteni. Szerencsére a fotózás alapjait már megtanultam, így nagyon jól tudok úgy is fotózni, hogy a „fényképezőgépem” tőlem pár száz méterre, a levegőben repül. Csodálatos érzés felülről látni a tájat, s ezt meg is örökíteni egy jó fotón. Legutóbb Baracs határában egy szalmabálán néztük a feleségemmel a naplementét, ezt meg is örökítettem a drónommal. Nekem szép, maradandó élményt és emlékeket ad a fotózás.

A baracsi határban
Fotó: Holczer Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában