Kiskertész

2020.06.14. 09:00

Júniusban sok a teendő a kertben

Mauthner Ilona/TEOL

Június az egyik legmozgalmasabb időszak a kiskertekben. Már szinte minden kibújt, amit április elején elvetettünk. A sárgarépa, a petrezselyem, a saláta ritkításra vár, a paradicsomot ki kell támasztani, hogy a termés ne érje el a földet, és meg kell akadályozni a levelek elszáradását, olvasható a teol.hu-n. A tök, a cukkini, az uborka már lassan indát növeszt, nem árt kéthetente körbekapálni, hogy védjük a gazoktól és porhanyós legyen a földje. A padlizsán is lassan virágzik, akárcsak a burgonya.

Vethető még a bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab. Illetve még fűszernövények is vethetők: kapor a kovászos uborkához, zsázsa, turbolya, petrezselyem. A paradicsom oldalhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, és az alsó leveleket távolítsuk el.

A növényvédelemről se feledkezzünk meg, mert júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbújt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapírgyűrűt a fa törzsére: a hullámpapírt húsz centi magasságban hajtsuk ketté, és kötözzük a fatörzshöz. A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. A madarak hamarosan rátalálnak az ínyencségekre, és kicsipegetik a lárvákat.

Az egynyári virágok sok vizet és trágyázást igényelnek, főként a virágládákban. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, így a növénynek több ereje marad a további virágzáshoz. Az egynyári virágokat egész nyáron ültethetjük.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában