A választék óriási, a lehetőségeknek csak a pénztárcánk szab határt

2020.06.03. 12:00

Jön a nyár, és vele a kerti medencézés

Ha a naptárra nézünk, akkor már az első nyári hónap nevét olvashatjuk, viszont ha az ablakon kinézünk, akkor még nem az igazi strandidőt látjuk.

Bajusz György

De sebaj, eljön majd az az idő is. Így van időnk felkészülni, hogyan és miként készítjük elő az udvart, teraszt a nagy medencepartikhoz. Először is el kell döntenünk, milyen típusú medencét szeretnénk látni a kertünkben. Több lehetőség áll rendelkezésünkre, a puha falú felfújhatótól a merev falúig. Árban pedig a pár ezertől a milliósig terjed a skála.

A medence helyének keressünk egyenletes talajt Fotó: jatekraj.hu

Az olcsóbb kategória – puha falú, felfújható, fémvázas puha falú – előnyei: könynyen kezelhető és viszonylag kis helyet foglal. Nagyon rövid idő alatt fel lehet állítani, és be lehet üzemelni. Mivel a fala kamrákra osztott, így nem kell félnünk attól, hogy egyszerre leereszt, és kiengedi a feltöltött vízmennyiséget. A leeresztés után ki kell szárítani, és máris elcsomagolható. Hátrányai: könnyen sérülő anyagból készül. Egy 4 köbméteres medencénél nagy meglepetést okozhat, amikor a medence falának magassága hirtelen 20-30 centiméterrel lejjebb kerül. Ezt a fajta medencét nem lehet téliesíteni, így az ősz beálltával mindenképpen el kell bontani. A dobozába általában soha többé nem fér majd bele.

A következő kategória – a fémvázas, fémfalú medence – előnyei: a többi medencéhez képest kevésbé sérülékeny, az ősz beálltával pedig nem kell lebontani. A medencében levő vízhez elég téliesítő folyadékot adni, majd védőtakaróval lefedni. Megfelelő szűrőberendezés és vízkeringetés mellett a feltöltött medence éveken át használható vízcsere nélkül. Hátrányai: drágább kategóriába tartozik, valamint 2-3 fő szükséges a biztonságos felállításához. Aki kerti medence felállítására szánja magát, az nemcsak az örömökre számíthat, mert bizony ezekkel munka is van – nem is kevés. Azaz a modern rabszolgaság önként!

A medencék karbantartása során a fizikai vízszűrésen túl a vegyszeres vízkezelésre is gondolnunk kell az algásodás és a fertőzések elkerülése érdekében. A vegyszeres kezelés során a helyes klórszint, és a helyes pH-érték beállítása lesz a feladatunk, ehhez készleteket kell vásárolnunk. Használaton kívüli takarófóliával érdemes letakarni a medencét a behulló bogarak, falevelek és egyéb szennyeződések ellen. Egy egyszerű keretre feszített szúnyoghálóval is sokat tehetünk medencénk vizének tisztaságáért. Fürdés előtt és után merjük le vele a víz tetejéről a behullott szennyeződést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában