Fehérvárcsurgó

2020.06.24. 09:00

Ismét vannak botanikai séták a Károlyi-kastély kertjében

A Károlyi-kastély kertje sokak számára adott tudást és felüdülést egyszerre a vezetett botanikai sétáknak köszönhetően, és erre most újra lehetőség nyílik.

Palocsai Jenő

20190805 Fehérvárcsurgó, Kastálypark. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A járvány miatti bezárt világnak vége, egyre kisebb a veszély, így egyre nagyobb a hajlandóság immár nagyobb csoportokban is ellátogatni olyan helyekre, ahol feltöltődhet a lélek, és elfeledhetjük a lakások egymáshoz egyre közeledő érzését. Nincs erre jobb módszer, mint az, ha kimegyünk a szabadba, azon belül is a természetbe.

A Károlyi József Alapítvány a korábbi években híres volt vezetett botanikai sétáiról, amelyeket a hatalmas, ősfás kertben tartottak, az impozáns kastélyépület mögött. Előbb a tél, majd a tavasszal beköszönő vírusjárvány lehetetlenítette el ezeket a sétákat, de ahogy a kormány lazított a szabályokon, úgy az alapítvány is kitárta a kapuit.

Minden hónap harmadik vasárnapján várja Imre Gábor a csoportokat

A tavasz utolsó hónapjában már lehetett sétálni a kertben, de akkor még csak családoknak, akiknek ismeretterjesztő anyagokat helyeztek el az oszlopsor alatti asztalra.

Mint azt Fekete Ágnes kulturális menedzsertől megtudtuk, megszűnt a veszélyhelyzet, a jogszabályok változtak, és így június 21-én, vasárnap újraindultak a botanikai séták a kastély kertjében.

Olyan rendszer szerint zajlik majd, hogy minden hónap harmadik vasárnapján várja a parkfenntartásért felelős személy, Imre Gábor környezetgazdálkodási és agrár­mérnök a csoportokat, akik aztán megismerkedhetnek a fákkal, a virágokkal, vagyis a kert élővilágával úgy, hogy sok történelmi esemény is a napvilágra kerül az évszázados grófi birtokon.

Romantikus andalgásra már egy ideje van lehetőség; most már csoportok is lófrálhatnak
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Fekete Ágnes elmondta, hogy azoknak is érdemes ellátogatniuk ezekre a sétákra, akik már voltak Fehérvárcsurgón, mert bár a kastély kertje évszázadokról mesél, azért újdonságok is vannak benne. Ilyenek például a Tündérkertből kapott őshonos gyümölcsfák, amelyeket nemrég kaptak és ültettek el.

A vezetés nélküli séták iránt is nagy volt az érdeklődés, ezért most még több látogatóra számítanak a Károlyi alapítvány munkatársai. Annak érdekében, hogy mindenki láthassa a megújult kertet, csak regisztrációt követően lehet bejutni a botanikai sétákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában