Ha szereti az üvegtárgyak csillogását, feltétlenül ki kell próbálnia ezt a kreatív technikát

2020.06.18. 10:00

Csináld magad: a fény játéka üvegfestéssel

Más festészeti eljárásoktól eltérően az üvegfestéssel készült mű a rajta áthaladó fényt színezi meg, világító színei erőteljesebb hatást gyakorolnak a szemre, mint a festékrétegekről visszaverődő, szóródó fény.

Török Tímea

Üvegfestéket a kreatív hobbi boltok kínálatában találunk. Nem olcsók, cserébe azonban különleges alkotások készülhetnek a technikával. Bármilyen üvegfelületet festhetünk, legyen az dísztárgy vagy mindennapi eszköz. Üvegkép, váza, pohár, óralap, mécsestartó, lámpabúra – hosszan lehetne sorolni a felhasználási lehetőségeket.

Elsőként belsőépítészeti alkalmazása terjedt el, a festett üvegablakokkal a VI. században

Első lépésként gondoskodjunk a mintáról. Vásárolhatunk kész, mintaíveket vagy hobbi magazinokban is sok ötletet találhatunk, de saját kézzel készült egyedi mintáinkat is megfesthetjük az üvegre. Kezdésnek üveglapon gyakoroljunk inkább. A munka megkezdése előtt tisztítószeres papírtörlővel töröljük át az üvegfelületet. Elsőként a kontúrok megrajzolásával kezdjünk, húzó mozdulatokkal dolgozzunk. Szebben lehet kontúrozni, ha nem levegős a festékünk, amellyel folyamatos, összefüggő vonalakat kell készítenünk a szép végeredmény érdekében. Ezért hasznos tipp lehet, hogy a kontúrfesték tubusának csőrén túlfolyó festéket figyeljük, és időnként húzzuk le egy papírtörlőn.

Üvegkép, váza, pohár...hosszan sorolhatóak a felhasználási lehetőségek

A kontúrok száradására körülbelül fél órát kell számolnunk, majd a teljes száradás után elkezdhetjük a mintákat kitölteni üvegfestékkel. Egy elemen belül szebb hatást érünk el, ha több árnyalat összemosásával dolgozunk. A rossz helyre került, lecsöppent festéket azonnal távolítsuk el, erre a célra a fültisztító pálcika remek szolgálatot tehet. Az ecsetet mindig oldószerben mossuk ki, újabb szín használata, vagy a munka befejezése előtt. Az üvegfesték száradási ideje minimum két óra. Játékos hatást érhetünk el, ha a megszáradt művet csillámmal, aranyfüsttel tovább díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában