Mélylégzés, szellőztetés, füstmentes élet

2020.05.16. 12:00

Tippek az egészséges tüdőért

Az egészséges tüdő nélkülözhetetlen kincsünk a mindennapokban. A környezeti hatások, vírusok, baktériumok elsőként ezt a pótolhatatlan szervünket támadják meg, a dohányzás ártalmairól már nem is beszélve. Egy kis tudatossággal sokat tehetünk azért, hogy az egészségét megőrizzük.

FMH

Nem is gondolnánk, de a saját lakásunk is rengetegféle veszélyt jelentő szennyezőanyagot, allergént rejthet: penész, poratka, kozmetikai szerek, állatszőr, vegyi anyagok, írja a feol.hu. Ezek mind komoly fenyegetést jelentenek a légzőszerveinknek. Szellőztessünk rendszeresen!

Kerüljük a füstöt, kátrányt! A cigarettafüstben rengeteg a gyulladáskeltő, hosszútávon rákkeltő hatású anyag, mely nem csak a dohányosokra, hanem a környezetükben lévőkre is károsan hat. Ezért, ha szeretnénk megóvni a tüdőnk egészségét, mind az aktív, mind a passzív dohányzást javasolt elkerülnünk.

Fontos a megfelelő folyadékmennyiség! Az emberi szervezetnek, és a tüdőnek is kiemelten fontos, hogy minden nap megkapja a megfelelő folyadékmennyiséget. Napi másfél, két liter folyadék – elsősorban tiszta víz – elősegíti a nyálkahártya-tisztulást, ráadásul asztmánál bizonyítottan köptető hatása is van.

A tudatos, mély légzés nem csak a szellemi, de a testi egészséget is javíthatja. Segíthet az asztmás tünetek enyhítésében, csökkentheti a vérnyomást és serkenti az agyunk működését is. Egy átlagos belégzés alatt megközelítőleg 450-500 köbcenti levegő áramlik a tüdőnkbe, ez mélylégzéssel akár az ötszörösére is növelhető! Tanuljunk és alkalmazzunk légzési technikákat!

A mély levegővételek kifejezetten jó hatással vannak a tüdőre Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vegyünk sófürdőt! A tengeri fürdősó különösen felfázás vagy megfázás esetén lehet a segítségünkre. A jótékony só nem csupán a bőrön át jut a szervezetünkbe, hanem párolgással a légutakba is bekerül, s tisztítja azokat. Fontos, hogy a biztos hatás érdekében száz százalékos tengeri só-tartalmú készítményeket használjunk!

Ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre! A megfelelő mennyiségű és helyesen megválasztott vitaminpótlás vitathatatlanul az egészséges szervezet alappillére. Bevett gyakorlat, hogy vitaminokkal védjük a látásunkat, hajunkat, immunrendszerünket, az azonban kevésbé ismert tény, hogy bizonyos vitaminkombinációk a tüdőnkre nézve fejtik ki jótékony hatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában