Kibertámadások vírus idején

A koronavírus-járvány miatti helyzetben bevezetett korlátozó intézkedések nyomán sokak mindennapjai a digitális térbe költöztek. Mindez súlyos adatvédelmi és elektronikus információbiztonsági kockázatokkal jár a vállalatok és a magánszemélyek körében.

vv

Fotó: shutterstock

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete folyamatosan figyelemmel kíséri a globális kibertérben zajló, a koronavírussal összefüggő online támadásokat és fenyegetési trendeket. A kiberbűnözők a koronavírus miatt kialakult helyzetet különféle támadási módszerekkel próbálják kihasználni.

A frankfurti De Cix adatcserélő központ adatai szerint március utolsó hetében a rajtuk áthaladó átlagos adatforgalom 9,1 terabitre nőtt másodpercenként, ami világrekordnak számít a maga nemében. A hazai távközlési szolgáltatók 30 százalékos adatforgalom- és 50 százalékos hangforgalom-növekedésről számoltak be. A rendkívüli körülmények hatására az online gazdát cserélő adatok – egyebek között statisztikai és személyes adatok, üzleti titkok – nagysága is elképesztő. A kiberbűnözők eszköztárában megtalálhatók a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjesztése vagy az adathalászat, így például különféle járványügyi és egészségügyi szervezetek nevében írt levelek, adománygyűjtő kampányok, amelyek különösen az azonosítók és jelszavak megszerzésére készített káros programokat terjesztenek.

Megjelentek a csaló mobilalkalmazások

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet javaslatai szerint a felhasználók fokozott óvatossággal járjanak el bármilyen koronavírus témájú, ismeretlen eredetű, e-mailen vagy közösségi portálról érkező megkeresés esetén. Egy valódinak tűnő megkeresés, ismertető esetén is tájékozódjanak az adott szervezet weboldalán. Ne kattintsanak az e-mailekben szereplő hivatkozásokra. Ne töltsenek le és ne nyissanak meg a mellékletben szereplő – legtöbbször Microsoft Word, PDF, EXE, illetve MP4 kiterjesztésű – fájlokat. Vigyázzanak az egyre gyakoribb pénzgyűjtő kezdeményezésekre, s amennyiben adományozni szeretnének, előtte mindig ellenőrizzék le az adott szervezetet. Kezeljék fenntartással a közösségimédia-oldalakon terjedő adománygyűjtéseket.

Már február óta folyamatos az álhíreket és káros programokat terjesztő adathalász kampányok jelenléte. Ezek sok esetben nemzetközi szervezetek (például a WHO, egy-egy ország egészségügyi minisztériuma) nevében íródott levelek. Ugyanakkor a csalók, a pánikhelyzetet és az emberek kíváncsiságát kihasználva, már célzott adathalász módszerekkel is igyekeznek rávenni az áldozatot pénzát­utalások indítására, például banki adatok megadására.

Ne dőljünk be a koronavírus-témájú e-mailen, közösségi portálról érkező anyagoknak Fotó: shutterstock

A nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi intézmények, kormányzati szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, nem kérnek érzékeny adatokat, és nem kérik a bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását. A szakszolgálat kibervédelmi intézete javasolja a felhasználóknak, hogy ne telepítsenek koronavírus-témájú alkalmazásokat: a megbízhatónak tűnő weboldalak is veszélyt rejthetnek. Ne töltsenek le megbízhatatlan, ellenőrizetlen forrásból származó, a vírus terjedését mutató online-térképeket, ugyanis az eredetihez hasonló, csaló online térképeken keresztül is terjeszthetnek káros kódokat. Ha a felhasználók hiteles és megbízható információkat szeretnének kapni a vírus terjedéséről, elsősorban a koronavirus.gov.hu oldalon keresztül tájékozódjanak.

Nagy számban jelennek meg olyan mobil alkalmazások, amelyek látszólag az új koronavírussal kapcsolatos, fontos információk közlésével kecsegtetnek, azonban valójában káros tartalmúak. Ilyen applikáció – egyebek között a leggyakrabban előforduló – androidos COVID 19 Tracker, amely valójában a CovidLock elnevezésű zsarolóvírust telepíti a gyanútlan felhasználó eszközére.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének jelentése a távmunka, az otthoni munkavégzés kockázataira is felhívja a figyelmet. A home office ugyanis sérülékennyé teheti a munkahelyi infrastruktúrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában