Elkezdődött az Őze Lajos Emlékház kialakítása

2020.05.06. 09:00

Keverttel locsolták meg az időkapszulát

Elkezdődött az Őze Lajos Emlékház kialakítása Szentesen, az intézmény alapkövét hétfőn, a színész születésének 85. évfordulóján rakták le az elmúlt héten.

Balla Tibor

Szentes, 2020. április 27. Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere (b) és Õze Áron, Jászai-díjas színmûvész idõkapszulát helyez el a készülõ Õze Lajos Emlékháznál Szentesen 2020. április 27-én. MTI/Rosta Tibor

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Szentes

Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója, a színész fia az ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta, az emlékház sehol máshol nem állhat, mint Szentesen, édesapja szülővárosában. Felidézte a többi között azt is, hogy Őze Lajos haláláig hordta a nyakában madzagra fűzve azt az átlyukasztott egyforintost, amelyet Latinovits Zoltántól kapott Az ős Kaján egyik „Őze-variációjáért”.

Haláláig hordta az átlyukasztott egyforintost

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere (b) és Őze Áron időkapszulát helyez el a készülő Őze Lajos Emlékháznál Fotó: Rosta Tibor

A munkálatok kezdetét jelképező időkapszulába így érthetően került Ady Endre Az ős Kaján című versének egy részlete, amelyet a művész egész élete során igyekezett minél jobban elmondani, de soha nem volt elégedett magával. Mindemellett helyet kapott benne egy birkakolomp is, amely egykor a szentesi szülőházának nyári konyhájánál lógott. A fémhengert egy-egy pohár keverttel locsolták meg, a Megáll az idő című film kocsmajelenetében elhangzó, szállóigévé vált „Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani, mi?” mondatot felidézve.

Nátyi Róbert művészettörténész, az állandó kiállítás vezető kurátora úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy emlékház mutassa be a XX. század egyik legjelentősebb magyar színészének életútját. A tárlaton a család mellett az Országos Színháztörténeti Múzeumból érkező relikviákat mutatnak majd be. A korszerű muzeológiai technikák azonban ennél lényegesen többre is lehetőséget adnak: felidézik azt a hatást, amelyet Őze Lajos gyakorolt színészként a közönségre.

A Koszta József Múzeum új kiállítóhelye a tervek szerint október 21-én, Őze Lajos halálának évfordulóján nyílik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában