szponzorált tartalom

2020.05.15. 10:43

Ezért kell ellenőrizni az ablakpárkányokat

Szigetelés. Nyílászáró csere. Energetikai korszerűsítés… Az ablakfelújításkor nagyon sok mindenre szoktunk gondolni. Az ablakpárkány javítása viszont szinte biztosan kimarad az első számításokból. Pedig ennek az apróságnak jóval nagyobb szerep jut, mint hinnénk. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Miért fontos az ablakpárkány?

Egyre többször találkozni azzal az aggasztó jelenséggel, hogy az új építésű lakásokat ablakpárkányok nélkül adják át. Vagy a külső vagy a belső, esetleg mind a két párkány hiányzik. Jó esetben legalább a külső ablakkeretet borítja valami, festéssel vagy fedéssel ellátták az ablakot. Sokszor viszont teljesen védtelenül marad ez a fontos rész.

Az ablakkeret alsó részének a legnagyobb problémája, hogy vízszintes. Az ide kerülő nedvesség pillanatok alatt átáztatja a falat, csúnya nyomot hagyva a festésen és a vakolaton. Szélsőséges esetben az ablakpárkány hiánya penészesedéshez, salétromkiváláshoz vezet. A nedves párkány nem csak esztétikailag, de szerkezetileg is sokat ront egy épület állagán.

Mit tehetünk, ha a párkány sérült vagy hiányzik?

Ma már akár online is rendelhetünk ablakpárkányt és tömítő eszközöket. A gazdaságos műanyag párkányok segítségével gyorsan lehet pótolni a hiányzó alkatrészeket. Egyszerűen mérjük le az ablakpárkányt (ehhez az interneten, például a Redőny Diszkont weboldalán is számos segédlet található.) Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy méretre igazítsuk a párkányt (érdemes inkább kicsit nagyobbat rendelni), majd tömítsük a réseket, és helyezzük el a végzárókat.

Ha sérült párkányról van szó, szintén a csere a legjobb megoldás. Sokan a karcosabb ablakpárkányok felszínét öntapadós fóliával, festéssel próbálják javítani, ez ideig óráig megoldás lehet, de általában ennél sajnos többre van szükség. A legtöbb esetben elkerülhetetlen a pótlás. Szerencsére ma már akár sötétebb, anyagában mintás műanyag ablakpárkányokat is vásárolhatunk – ez pedig rengeteg lehetőséget rejt magában.

Mire figyeljünk az ablakpárkány épsége érdekében?

A beltéri ablakpárkányok esetén könnyű dolgunk van. Természetesen érdemes kerülni az olyan helyzeteket, amikor forró anyag, például egy túlmelegedett bögre vagy gyertyatartó kárt tehet a műanyagban. Főleg a régebbi párkányok esetében gyakori, hogy az élvédők egy idő után letörnek, meghajlanak, elöregednek. Szerencsére ezek az alkatrészek cserélhetők. Érdemes is élni ezzel a lehetőséggel, mert a párkány sorjás vége könnyen balesetet okozhat.

A külső térbe való ablakpárkányok esetén kevesebb lehetőség van a védelemre. Itt elsősorban a tömítés cseréjét és a rendszeres takarítást érdemes minél gyakrabban elvégezni. A madárpiszok ugyanis nem csak makacs szennyeződés, de meg is marhatja a felületet. A legjobb, ha fehér színű párkányt választunk, ez ugyanis a nap melegének is ellenáll.

A modern műanyag ablakpárkányok elvezetik a nedvességet, sokáig szépek maradnak, ráadásul akár saját kezűleg is beszerelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában