A kutyák kifinomult szaglása alkalmas lehet arra, hogy kiszürje a tünetmentes koronavírus fertőzötteket

Kacziba Andi Dunaújvárosban született, jelenleg, Milánóban él. A koronavírus okozta helyzetről ír egy blogot, amelyet megosztunk önökkel:

duol.hu

Milánó, 2020.05.07. – 58. nap

Tegnap este hallottam hogy az egy emelettel feljebb lakó fiatal pár veszekszik, eléggé meglepett, mert sohasem hallottam eddig a hangjukat. A szemközti lakásban élő idősebb házaspár esetében is történhetett valami, a férfit nem látni napok óta, tegnap hallottam ahogy a nő a nyitott ablak előtt kiabált felnőtt fiával, ráadásul éjszakánként a teraszon panaszkodik rokonainak a kihangosított telefonján keresztül. Egyszer hajnali egy körül odaszóltam neki hogy aludni szeretnék, és elég gorombán válaszolt. A szomszédlány sírni is hallotta, szerinte a férj nem bírta tovább, és lelépett. Délután a teraszomon olvastam amikor megláttam a nőt, pont az ablakokat zárta és leengedte a redőnyöket. Valószínüleg elutazott délre, szerintem nem látjuk többet szeptemberig. Az elmúlt két hónap nagy kihívás volt minden korosztály számára, az összezártság sok esetben megborította az egyensúlyt. Csak pár napja léptünk a 2. fázisba, de sokan elindultak lakást keresni, mert rájöttek hogy változtatniuk kell, nem azt az életet élték eddig amire vágynak.

A mai újságban az egyik milánói egyetem legújabb kutatásáról olvashattunk. Különböző kisérleteket végeznek kutyákkal, hiszen a kutyák kifinomult szaglása alkalmas lehet arra, hogy kiszürje a tünetmentes koronavírus fertőzötteket. Jelenleg a betegség miatt kialakuló testszagokat próbálják izolálni, hogy a kutyákkal betaníthassák a felismerését.

A kormány ma esti adatai szerint a jelenleg fertőzöttek száma összesen 89624, az elmúlt huszonnégy órában 1401 az új fertőzött. 15174-en szorulnak jelenleg kórházi kezelésre, 1311 beteget az intenzív osztályon kezelnek, és 73139-en orvos által elrendelt házi karanténban vannak.

Eddig 96276-en gyógyultak, közülük ma 3031-en.

Az elhalálozottak száma 29958, közülük ma 274-en hunytak el.

Az eddig megfertőződöttek (jelenleg fertőzöttek + gyógyultak + elhunytak) száma 215858.

Az elvégzett koronavírus tesztek száma 2381288. A mai napon elvégzett 70359 teszt megközelítőleg 2%-os eredményt mutatott, átlagosan minden 50,2 tesztből 1 lett pozitív.

Az elmúlt huszonnégy órában a fertözések száma 0,7%-kal emelkedett.

Az eredmények bíztatatóak, de csak a jövőhéten derül ki számunkra hogy milyen változást hoz a 2. fázissal járó lazítás.

Kacziba Andi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában