PUCOLJUK MEG A GYERTYÁT, A RÉGI BENZINT ÖNTSÜK KI

2020.05.10. 15:00

A kerti gépeknek többhavi állás után is indulniuk és menniük kell

Ahány gép, annyi felépítés és annyi műszaki megoldás.

Palocsai Jenő/FMH

Fotó: Pezzetta Umberto

Fűnyírók, kapagépek, fűkaszák, és még tucatnyi robbanómotorral felszerelt gép könnyítheti meg a munkánkat, ha megvan az a három fontos dolog, ami elengedhetetlen a működésükhöz. Az egyik természetesen az üzemanyag, amit ha benne hagytunk ősszel, akkor mostanra valószínűleg veszített a frissességéből, tehát öntsük ki a tartályból és kerüljön bele új! Figyeljünk oda, hogy a kétüteműek benzinjébe speciális olaj kell, legtöbbször 1:40 keverési arányban, ahol természetesen a benzin a sok.

A másik fontos összetevő a levegő. Ha a légszűrő cserélhető, tegyük meg, ám ha szivacs bújik a szűrőházban, akkor mossuk ki belőle az olajos sarat, egy kis benzinnel. Száradás után pár csepp olajjal tegyük a helyére. Ezután vegyük ki a gyújtógyertyát és szabadítsuk meg a koromtól egy drótkefe segítségével. A felkészített gépet beindítja az ember fia vagy éppen lánya és teszi, amit tenni kell, de felejtsük el a filmekből és reklámokból ismert, rendkívül szabályellenes helyzeteket. Nincs olyan, hogy a rotációs kapával küzdő férfi domború mellkasán megpihen az önélező kapák által felvert por, vagy hogy a fűkasza damildobja által felrepített fűszálak rátapadnak a szorgalmas leány barna bőrére. A kerti gépek használata veszélyes üzem, kéretik hozzá a zárt ruházat, cipő és a gépkönyvben felsorolt védőfelszerelések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában