GASZTROMÁNIA

2020.03.08. 12:00

Részeges-kellemes sült csirkemellek

A szóbeszédben akadnak, akik nőies ételnek titulálják az ananászos-sajtos és az ananászos-almás csirkemellet. Hogy „férfiasabb” legyen, egy kis alkoholt kínálunk – nem hozzájuk. Bennük.

Szanyi-Nagy Judit/FMH

Hozzávalók: 2 darab csirkemellfilé, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés olaj, 4-8 darab ananászkarika (a konzerves változat), 15 dkg sajt, 1,5 dl tejszín és 1 dl fehérbor. Kezdésképpen a húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymával bedörzsöljük, majd körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Ezután olajat hevítünk, serpenyőben elősütjük a húsok mindkét oldalát. Egy tepsi vagy jénai tál aljára kevés olajat öntünk, erre kerülnek a csirkemellek, arra pedig az ananászok, valamint a konzerv levéből 1-2 evőkanálnyi. Erre rászórjuk a reszelt sajtot és meglocsoljuk a tejszínnel. Alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben mintegy 10 percig sütjük, időközben aláöntjük a bort is, így finom szaftos lesz. Végül a fóliát levesszük, és az ételt grill fokozaton 5 percig sütjük, míg a sajt szép aranyszínű nem lesz.

Az ananászos-almás csirkéhez a következőkre van szükségünk: 1-2 db csirkemellfilé, vaj, só, bors, 1 ananászkonzerv, 1 darab alma, 1 cl brandy és rizs. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben vajon kisütjük. Ezután a hússzeleteket jénai edénybe helyezzük, ráhalmozzuk a körülbelül 2×2 centiméteres kockákra darabolt ananászt és az almát. Meglocsoljuk egy kupaknyi brandyvel. Fedő alatt, mikrohullámú sütőben, maximum fokozaton 20 percig pároljuk. Amennyiben egy különlegesebb körettel készülnénk, az előbbi receptekhez a mogyorós-kukoricás rizs ajánljuk! Hozzávalók: 2,5 dl rizs, fél fej hagyma, 1 doboz konzerv kukorica, 10 dkg sótlan pörkölt mogyoró és ételízesítő. A rizst szűrőben átmossuk, először forró, aztán hideg vízzel. Egy evőkanálnyi olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a feldarabolt hagymát, majd a lecsepegtetett rizst, hozzáadjuk a mogyorót, a kukoricát, és ételízesítővel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára pároljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában