A Dunán innen, Dunán túl idén majd’ ötszáz kirándulót vonzott

2020.03.02. 07:00

Öt táv, több száz túrázó és még több kilométer

Immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Pentele Természetjáró Egyesület a Dunán innen, Dunán túl névre keresztelt télzáró, tavasznyitó teljesítménytúráját. A közel ötszáz versenyző ez alkalommal is öt távból választhatott.

Tóth Alexandra

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ez a teljesítménytúra méltán népszerű, hiszen talán nincs olyan ember, aki ne tudná magáévá tenni valamelyik távot, hiszen öt különböző hosszúságú útvonal közül választhattak a nevezők. A 8,5 kilométeres túra résztvevői a városi Duna-part mentén haladtak az Ifjúsági sziget, az alsó Duna-part és az acélszoborpark érintésével, a 15 km-es távot választók Rác­almás felé indultak.

Információmegosztás a Gárdonyi Géza Általános Iskola aulájában, még frissen, fitten, indulás előtt
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Akik a 20 km-es táv mellett voksoltak, azok az adonyi Vízi fogadótól indultak a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskolához, csakúgy, mint a „harmincasok”, ők ugyanis még a rác­almási Nagysziget északi és déli csücskét is érintették. A legbátrabbak a kifjezetten fárasztó 50 km-en Adonyból haladva érintették Dunavecsét és Kisapostagot is.

Minden korosztályból érkeztek, a legidősebb túrázó 77 éves volt

Az utóbbi napok szeszélyes időjárása a túra napjára megkegyelmezett a 499 indulónak, és egy kellemes, többnyire napsütéses időben teljesíthette ki-ki a saját távját. Csontos László, a Pentele Természetjáró Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a legnépszerűbbnek az „arany középút”, tehát a 20 km-es táv bizonyult, ahol megközelítőleg 160 túrázó rótta a kilométereket. A pályázatuk kiírása értelmében az az általános iskola, amely a legtöbb túrázót indítja a 8,5 km-es távon, egy kirándulást nyerhet márciusban.

Három túramosoly a kamerának

Ezen a ponton a Dózsa György Általános Iskola delegációja volt a nyerő csapat, ugyanis megközelítőleg 60 gyerek vágott neki az útnak, és ebben a létszámban még nincsenek benne a kísérő szülők, pedagógusok. Arra kérdésünkre, hogy a legkeményebb távot mennyi idő alatt teljesítették a nevezők, László azt válaszolta, a gyaloglók átlag 10-11 óra alatt gyűrték le az 50 kilométert, akadtak szép számmal futók is, akiknek elég volt 6 óra is erre a távolságra.

Kocogni vidáman is lehet, de nem árt frissítővel felszerelkezni

Akik erről az alkalomról lemaradtak, de szeretnének jó társaságban kirándulni egyet, azok még jelentkezhetnek a Pentele Természetjáró Egyesület március 14-i buszos mecseki túrájára is.

Szombaton délelőtt igazán szép időben rajtolhatott a méltán népszerű Dunán innen, Dunán túl teljesítménytúra mind az öt távon. Az ország egyetlen, a Duna folyamon áthaladó teljesítménytúráján egészen pontosan 499 természetjáró vett részt. A legnépszerűbbnek a 20-km-es középtáv bizonyult, de mindenféle edzettségi szintű túrázó megtalálhatta magának azt a távot, amit még könnyedén, jó érzéssel teljesíteni tudott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában