Újabb egyetemet vettek fel képzési helyek közé

2020.03.25. 07:00

Népszerű a Paks II Akadémia

A Paks II Akadémia már hat hazai egyetemen működik több mint száz hallgató részvételével. Az üzemeltető Paks II Zrt. értékelte a stúdiumot, és úgy döntött, hogy az Óbudai Egyetemet is bevonja ebbe a képzésbe. Az akadémián folyó oktatás részleteiről, a programban szintén részt vevő Dunaújvárosi Egyetem rektorát, dr. András Istvánt kérdeztük.

Brousil Csaba

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

A rektor kérdésünkre elmondta, hogy a Paks II Akadémiát azért hozta létre a Paks II Zrt., hogy színvonalas, szakspecifikus képzést tudjon biztosítani az egyetemi hallgatóknak. Az akadémia elindulása előtt az abban részt vevő egyetemek, így a dunaújvárosi is, közösen végezték el a tanterv kidolgozását. Ez, mint azt dr. András István elmondta, egy szakmérnök szak, amelynek keretein belül a többi között a következő szaktárgyakat oktatják az első sze­meszterben: mag- és reaktorfizikai alapismeretek, atomerőművek, sugárzásvédelem és dozimetria, nukleárisbaleset-elhárítás, a második szemeszterben pedig: atomerőművek karbantartása és ellenőrzése, üzemtani alapismeretek, nukleáris biztonság, nukleáris környezetvédelem.

Dr. András István, a Paks II Akadémia képzésében részt vevő egyetemünk rektora
Fotó: Laczkó Izabella

Ez a tantárgy­lista is azt mutatja, amit a rektor is hangsúlyozott, hogy a képzést elvégző szakemberek magas szintű tudás birtokába jutnak, és így pályázhatnak az atomerőművi üzemeltetés területén betölthető állásokra. A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a gyakorlatban kiválóan hasznosítható tudást kapnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodnak az atomerőmű technológiai folyamatairól, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Mindezzel megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be a hazai és a nemzetközi szektorban.

Dr. András István kiemelte, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen kétszeres volt a túljelentkezés a Paks II Akadémiára. Húsz hallgatót tudtak felvenni, az ő képzésüket a Paks II Zrt. finanszírozza, a hallgatóknak az térítésmentes. A rektor elmondta, hogy a megkezdett munkát szeretnék folytatni, jó szakembereket szeretnének képezni, hiszen a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpontja is várja a szakirányban magasan kvalifikált szakembereket a paksi fejlesztés támogatására.

Mint azt a rektor elmondta, ez az a kutatóközpont, amely megfelelő háttérmunkával tudja majd ellátni a paksi bővítés projektjét. A rektor mindezek mellett a Paks II Akadémiát az egyetemek összefogásának egyik kiváló és követendő példájaként aposztrofálta.

A fontos célokat csak erős szövetségben lehet elérni

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos <bryFotó: archív

– 2018 nyarán bízott meg miniszterelnök úr, hogy hangoljam össze a paksi kapacitásbővítéshez kapcsolódó képzési igényeket a Dunaújvárosi Egyetem képzési rendszerével – mondta el dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos a témához kapcsolódóan. Hozzátette: – Az elmúlt hetekben ez a munka fontos szakaszához érkezett: a Dunaújvárosi Egyetem részére megérkezett a Paksi Kompetencia Központ kialakításához szükséges 1,5 milliárd forintos támogatás. A támogatás kereteiről 2018 novemberében egyeztünk meg Süli János miniszter úrral és az egyetem vezetőségével, az elmúlt egy évben az előkészítő munka zajlott, a kormány pedig az év elején döntött a támogatásról. A támogatás két okból is jelentős. Egyrészt ezzel a Dunaújvárosi Egyetem is hozzájárul a kormány klímavédelmi akciótervéhez, amelynek eredményeként 2030-ra a hazánkban előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz: mindez a legtisztább, legkörnyezetkímélőbb energiaforrás, az atomenergia alkalmazása nélkül nem valósítható meg. A kormány nemcsak beszél, hanem határozott lépéseket is tesz a klímavédelemért. Ahhoz, hogy a paksi atomerőmű kapacitásfejlesztése megvalósulhasson, a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia Központja fog lehetőséget kínálni, hogy azok a fiatalok is tudjanak csatlakozni a létesítés, az üzembe helyezés és az üzemeltetés során, akik a Dunaújvárosi Egyetemen szerezhetik meg a szükséges tudást. A másik ok, amit kiemelnék, hogy a támogatás megszerzésével erősödik Dunaújváros és térsége, valamint a Dunaújvárosi Egyetem szerepe a Közép-Duna Menti Fejlesztési Térségben, ahol az elkövetkező évek legnagyobb beruházása fog megvalósulni és a hozzá kapcsolódó óriási iparfejlesztés fog végbemenni. A fontos célokat csak erős szövetségben lehet elérni, az elmúlt években végrehajtott tudatos oktatási, közúti, térségfejlesztési beruházások során a fenti szempontokat vettük és vesszük figyelembe a jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában