tavaszi pillanatok

2020.03.25. 08:00

Hetyke tulipánok, rügyek, csodák

Nem süt ki a nap sem. Erejét fitogtatva keménykedik a havazás, szél furakszik sálunk alá, és a vacogó hideg makacsul itt akar maradni.

Jakab Klára

Fotó: LI

Mintha a természet is együtt sajdulna ebben a döbbenetben. Vesztegzárban velünk. Hinni sem akarjuk, csak kacagva hárítunk, aztán szitkozódunk, rimánkodunk. Végül imádkozunk.

Fotók: Lackó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az idő meg... együttérző az emberiséggel: reszkető, rettegő, félő, fájó, ijedt arcunkat látva elsírja magát az eső. A csúnyábbik arcát mutatja most, meg ne bántson minket a természet a maga harsány szépségével.

Pedig vidámság kéne, pompás tavasz, kikelet, megújulás, remény, mint amilyen a péntek volt, kicsattanó rügyekkel, simogató szirmokkal, illatos jázminokkal, bolondos szellőkkel, kergetőző felhőkkel, csacsogó madarakkal.

Nem akarunk félni. Hát hitet meríthetünk e képekből, amik a természet gyönyörűségeit idézik elénk. Amit látunk, az csak szép. De mint az őserő! Fények és árnyékok, színek, harsányak és haloványak, bimbók, virágok, ágak és levelek, párolgó földből fakadó vetés, de mit is sorolom...
Ez itt az élet maga. Ez szüljön derűt, fakasszon mosolyt, ezzel töltődjünk, s ez marasztalja a reményt. Nézegessük, bátran legeltessük rajta a szemünket. Itt ez a selymes szirmú árvácska milyen délceg, vagy amott az a hetyke tulipán! Virágba borult fák, mint csipkecsodák bódítják hamarost a zümmögő méhrajokat. Szinte érezni már az illatát.
Képzeletben egyenként öleljük magunkhoz, érintsük meg a leveleket, szippantsunk illatot a virágról, simítsuk meg azt az ágat ott, és gondolatban karoljunk át egy fát. Jó tudni, hogy a természet mindig mindent megbocsát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában