ízletes kalandok

2020.02.22. 07:00

Süssünk kenyeret? Nyugodtan. Higgyék el, érdemes kipróbálni

A mai világban még egy falusi kisboltban is akár fél tucat kenyér közül tudunk választani. Sőt, egy „igazi” szakboltban, vagy nagyobb áruházban még nagyobb bőség vár ránk. Ennek ellenére jól észrevehető kultusza ébredt a házi kenyérsütésnek is.

Balogh Tamás

Menjünk vissza a gyökerekhez! Előszálláson olyan ügyes hölgyekre bukkantam, akik akár holnap délelőtt is el tudnák készíteni a „mindennapit”, villany és gáz nélkül egy búbos kemencében. Más kérdés, hogy ma már az egyszerűbb sütési módot választják. Persze, a bravúrszámukat az autentikus megoldások helyett a különleges tésztájukba rejtik…

Kerlang Ferencné Nusika, Tábiné Nyúl Gabriella és Nyúl Mihályné előszeretettel készít otthon kenyeretet. Imádja a család a jóféle házit
Fotók: Balogh Tamás

Kislány korában kezdte a kenyérsütést

Kerlang Ferencné Nusika a két, szomszéd település hagyományait is megismerte, és amikor sort kerít rá, alkalmazza is azokat.

– Gyermekkoromban Nagykarácsony határában, egy csodálatos tanyán éltünk. A Berényi bácsi boltjában nem lehetett kenyeret kapni. Nagy volt a család, mindig voltak nálunk unokák is, ezért nagy szükség volt a kenyérre, hiszen ők is vittek haza belőle. Tizenkét éves voltam, amikor az anyukám betegsége miatt az elsőt bedagasztottam. Ez a reggeli iskolába indulás előtt történt. A többi feladattal már elboldogult. Alkalmanként négyet sütöttünk belőle. A kemencénk az egyik szobánkba nyúlott be, ami csodálatos meleget adott a téli időben. Nyáron persze már nem volt olyan kellemes ez a fűtés, de kitártuk az ajtót-ablakot, és nem bánkódtunk miatta. Megszoktuk.

A heti rutin

– Hétfőn nagymosás volt, kedden a kenyérsütés. Az előkészületek már az előző nap megkezdődtek. A tészta egy nagy fateknőben készült. Az előszállásiak szerencsések voltak, mert volt pék a faluban, aki mindenkiét megsütötte. Nagykarácsonyban mindenkinek magának kellett kemencét építeni, a házban, ahogy mi, vagy pedig az udvaron. Ennek is volt előnye, mert egy kicsit befűtve, a kelt tésztákat, kalácsot, de még a pogácsát is abban sütötték meg. Az is úgy volt a legfinomabb.

Újratervezés

– Amikor férjhez mentem és Előszállásra költöztünk, nagy meglepetés ért az akkor a boltban kapható dunaújvárosi kenyér miatt. Nyilván még sokan emlékeznek a hatvanas évek minőségi színvonalára… A házi sütésű után ez azért nem ízlett annyira, hogy megszeressem, ezért amikor volt rá egy jó alkalom, folytattam a kenyérsütést. Mondjak ilyen alkalmat? Például, amikor már elkészült a friss kacsazsír…, azt ki nem hagytam volna. Aztán megjelentek a kenyérsütő gépek, amiből mi is vásároltunk egyet, ezért már sokkal egyszerűbben hódolhatok ennek a kedvenc időtöltésemnek.

Magokkal megszórt, ropogós héjú házi fi nomság

Műszerek nélkül is megvoltunk

Rőzsével vagy kukorica „izék” szárral (aminek a leveleit a szarvasmarhákkal, vagy a birkákkal előtte megetettük róla) fűtöttük be a kemencét. Amikor a parázs pattogni kezdett, az volt a jel a tészta berakására. Ekkor egy, a hurulóhoz (kerti kapaféle) hasonló eszközzel kihúztuk a parazsat az arra szolgáló mélyedésbe, és egy hatalmas fából készült „sütőlapáttal” a helyükre raktuk a tetején megvágott és megmosdatott kincseinket. A nagyokat belülre, a kisebbeket kívülre, és a kisgyerekeknek készült kis cipókat, a lángost (egy kis kolbásszal, hagymával egybegyúrva) pedig leg­előre helyeztük. Ezeket vettük ki először, és ezeket gazdagítottuk kacsazsírral, vagy mivel birkákat is tartottunk, tejföllel vagy túróval. Nem vágtuk föl, hanem tördeltük, és utána ízesítettük. Csodálatos csemege volt. A kemence ajtaját a „tévővel” zártuk le, és csak úgy félidőben kukkantottunk be. Ne kérdezd, hogy honnét tudtuk, hogy mikor kell meglesni, egyszerűen éreztük az időt! Amikor túlságosan pirosnak láttuk, és hirtelen „nagyra nőtt” a kenyér, (belül is rendesen át kellett sülnie) egy kicsit szellőztettük a kemencét, majd visszazártuk. Az elkészülte után újra „mosdattuk”, megszáradt és fogyaszthatóvá vált. A felvágásakor egy keresztet rajzoltunk az aljára. Nagy tisztelete volt a mindennapi kenyerünknek.

Nyúl Mihályné (b) kacsazsírral keni meg a puha bélű szeletet

A hetente megvalósuló álom

Nyúl Mihályné a nyugdíjas­ éveire vette elő ezt a régi szokást, hogy aztán napjainkra egészen különleges receptúrákkal büszkélkedhessen.

– Elhatároztam, hogy ha majd nyugdíjba megyek, sok olyan dolgot fogok csinálni, amire a negyven év munkaviszony alatt nem maradt időm. Ilyen volt a kenyérsütés is. Önállóan ezt korábban soha nem csináltam, de láttam, ahogy az édesanyám készítette, és soha nem felejtettem el. A megkelt, dagasztott és formázott félkész kenyereket szakajtó kosárban együtt vittük kerékpáron a Gallai pékhez, aki megsütötte. Két hétig volt fogyasztható. Ezt a vert falú házunk spájzában, egy vászon abroszba takarva tartottuk. Olyan finom kenyeret évtizedekig sem ettem. A mostani tervem végrehajtásában egy ételallergia is „segített”, mert a kenyérsütéshez használatos mellék- és segédanyagok rossz hatással lennének rám. Nagy alapossággal és precíz munkával készítem ezeket, és az eredmény engem igazol.

A bakancslistájára vette

Tábiné Nyúl Gabriella egy fiatalabb generáció képviselője, de úgy látszik, ez a régi varázslat őt is rabul ejtette. Különleges, jól átgondolt készítményekkel lepi meg a családját vagy a vendégeit. Sok örömöt okoz vele számukra.

– Nem vagányságból és kalandvágyból álltam neki a rendszeres kenyérsütésnek. Egyszerűen a tudatos étkezés részének tekintem, hiszen a kenyérbe hagyományosan csak a liszt, víz, só és élesztő kell, az egyéb adalékokra nincs szükség. Sajnos nincs rá időm minden héten, de a jeles alkalmakra biztosan készítek, és a kifli, valamint a hamburgerzsemle is gyakran kerül a sütőmből az asztalra. A családom is nagyon szereti.

Egy kis irigységgel hallgatom a régi praktikákról szóló történeteket, ezért a bakancslistámon nekem is szerepel egy igazi kemence felépítése. Minden abban készíthető finomságot ki akarok majd próbálni vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában