Ha megvette, ne egye!

2020.01.27. 09:00

Visszahívott a Nébih egy orosz eredetű kekszet

Veszélyes élelmiszert hívnak vissza, arra kérik a vásárlókat, ha megvették, ne egyék meg.

duol.hu

 

Fotó: nébih

Riasztást adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih közlése szerint határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt hívtak vissza orosz eredetű, Anela márkájú kekszet. A termékből hazánkba is érkezett. A német hatóság bejelentéséről a Nébih a RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere) keresztül értesült.

A visszahívással érintett termék adatai: megnevezése: Anela keksz, 250 g, minőségmegőrzési idő: 22/05/2020.

A Nébih arra kéri azokat, akik vásároltak a termékből, hogy ne fogyasszák el azt!

Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor magas hőmérsékleten. Megtalálhatóak finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben. Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Kísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), s karcinogén (rákkeltő) hatású is.

A témában további információ elérhető a Nébih Veszélyzóna aloldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában