A tárgyak, ruhák, csomagok nem fertőznek!

2020.01.29. 16:00

Klinikailag influenzához hasonlóak a tünetei

A magyar hatóságok figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg.

Körmendi Erzsébet

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak – hangsúlyozza a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ehhez kapcsolódóan megkérdeztük a Nagyvenyimen élő országos tiszti főorvost, dr. Müller Cecíliát, aki ugyanezt erősítette meg. A koronavírus klinikailag hasonló tüneteket produkál, mint az influenza – hirtelen felszökő, magas láz, száraz köhögés –, szövődménye pedig jellemzően a tüdőt támadja meg. Az alap vírus az esetek 80-90 százalékában nátha lefolyású, ám ez az új mutációja sokkal nagyobb figyelmet von magára, és elsősorban a 60 év fölöttiekre veszélyes. Müller Cecília bécsi esetről nem tud, egy németről kapott jelzést hétfőn a WHO-tól, ám azt még nem tudja, hogy laborvizsgálattal igazolt-e a koronavírus-fertőzés, vagy csak a gyanú merült fel.

A koronavírus új törzse, amelyet a WHO 2019-nCoV-nak nevezett el, Vuhanban jelent meg Grafika: MTI

A tiszti főorvos azt is hangsúlyozta, hogy a vírus állatról emberre igen, ám tárgyakról emberre nem terjed át. Tehát a Kínából származók ruhák, csomagok nem veszélyesek. Ennek ellenére a rendszeres kézmosást ő is javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában