Alternatív gyógymódok

2020.01.16. 10:00

Házi praktikák meghűlésre a kamrapolcról

A hideg időben mindennaposnak számító meghűlésekkel szemben a gyógyszerlobbit megkerülve manapság egyre többen nyúlunk a természetes gyógymódokhoz, amelyek feltételezhető mellékhatások nélkül fejtik ki jótékony hatásukat.

Török Tímea

Fotó: LI

A gyógyszertári készítmények használata helyett – vagy mellett – egyéb alternatív ­gyógymódokkal is megpróbálkozhatunk. Nagyanyáink háztartásban annak idején a kamra polcain megtalálható fűszerekből és növények szárából, leveléből, gyökeréből, kiváló főzeteket készítettek és egyéb praktikákat bevetve sikeresen kúrálták magukat.

A fokhagyma híresen nagy ellensége a náthának, bacilusölő hatása közismert. Fogyaszthatjuk mézzel vagy leforrázva teaként, de a legelszántabbak akár önmagában is.

Egyre többen választják a természetes gyógymódokat
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A gyömbér az egyik legegészségesebb fűszer, amelynek erős a gyulladáscsökkentő hatása, mert olyan vírusellenes anyagokat rejt magában, amelyek az allergia ellen is segítenek.

A propoliszos méz immun­erősítő, fertőtlenítő hatású, csökkenti a torokfájást. Hasznosak lehetnek a különböző illóolajok (például az eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belégzése, segítenek ugyanis felszakítani az orr- és orrmelléküregekben lerakódott váladékot.

Télen a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet a C-vitamin-hiány pótlásában. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

A citrusfélék amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő anti­oxidánsokkal, amik a lázas állapottal és akár hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását.

Lázcsillapításra a vágott burgonya használata régi népi gyógy­mód, egy kreatív anyuka interneten terjedő korszerű módszere a burgonyakockákból készített nyaklánc. Értetlenkedésemre a szakértő egyszerűen csak annyit fűzött hozzá, hogy nagyon kreatív – működhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában