orvosi kender

2020.01.29. 11:00

Az orvosi marihuána sok betegségre hatásos

Az orvosi kender, más néven kannabisz bár régóta ismert gyógynövényként, de jó hírét beárnyékolja, hogy a hatvanas évektől kábítószerként használják.

Török Tímea

Ezért jogilag a termesztését, fogyasztását, birtoklását világszerte korlátozzák, sőt tiltják, hovatovább kőkemény büntetéssel fenyegetik. Mégis manapság árnyaltabb a növény megítélése. Számos tudós, kutatási eredményeire hivatkozva állítja, hogy ha a marihuána legális lenne, akkor átvehetné a helyét az összes receptre kapható gyógyszer ötödének. Természetesen a gyógyszergyárak ezt nem nézik jó szemmel, hiszen milliárd dolláros üzletről van szó.

Csak orvosi felügyelet mellett lehet és kell használni
Fotó: Pixabay

Márpedig a szakértők szerint sok olyan betegség van, ahol sikeresen alkalmazható a kannabisz, mert már kipróbált és kutatási eredményekkel bizonyított hatása van. Ilyen az asztma, zöldhályog, daganatos betegségek, hányinger enyhítése, epilepszia, ­sclerosis multiplex, antibiotikus hatású CBD-fertőtlenítők, arthritis, herpesz, cisztás fibrózis és reumás betegségek, de eredménnyel alkalmazható tüdőtisztító és köptető hatása, alvás és relaxációs képessége, jól működik tüdőtágulás kezelésében és a stressz, migrén enyhítésére is.

Naponta az orvosra bízzuk, hogy eldöntse, vajon a gyógyító hatású, de potenciálisan veszélyes gyógyszerekkel kapcsolatos kockázat elfogadható-e a számunkra. Pedig 1988-ban Francis Young szövetségi bíró „az ember által ismert egyik legbiztonságosabb terápiás hatású anyagnak” nevezte. De a felelős orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy sem a kannabis, sem más gyógyszer nem használható, csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett és vény ellenében.

Érdekességek

1619-ben iktatták be Amerika első marihuána-törvényét a Jamestown kolónián, Virginiában, „elrendelve”, hogy minden farmernek „meg kell próbálnia” indiai kendert termesztenie.

Benjamin Franklin helyezte üzembe Amerika első kender alapanyagot használó papírmalmát. Ez lehetővé tette, hogy Amerikában szabad koloniális sajtó működjön úgy, hogy ne kelljen Angliától papírt könyörögni, és igazolni, hogy mire használják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában