Előzze meg a bajt!

2019.12.07. 18:00

Szén-monoxid-érzékelő – megmenti az életét

Bár a fűtési időszak már elkezdődött, de még mindig nem késő szakemberekkel ellenőriztetni a tüzelőberendezéseket és a kéményeket.

duol.hu

Fontos, hogy minden esetben megfelelő tüzelőanyaggal fűtsék a kazánokat, kályhákat, kandallókat, ne égessenek kommunális és építési hulladékot, lakkozott, festett fát, régi bútorlapokat. Száraz legyen a tüzelőanyag, ha valaki nedves fával fűt, akkor az égéssel távozó nedvesség a kémény falán rakódik le, ahol egy kátrányos réteg alakul ki, ami később könnyen kéménytűzhöz vezet. A szakemberek minden olyan lakásba, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel (gázkazán, bojler, átfolyós vízmelegítő, konvektor, szilárd tüzelésű kályha, kandalló) megfelelő szén-monoxid-érzékelő alkalmazását javasolják. A váratlan meghibásodások mellett olyan szélsőséges időjárási, légköri körülmények jelentkezhetnek, amelyek kéményeknél a szén-monoxid visszaáramlását okozzák. Erre pedig csak a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztetheti a lakókat.

Előzze meg a bajt!

A szén-monoxid-mérgezés már idén, év elején is követelt áldozatot Fejér megyében. A „csendes gyilkos” kezdetben, alacsony koncentrációban fejfájást, szédülés hányingert okoz. A legfontosabb, hogy ilyenkor elhagyják a lakást, és segítséget kérjenek a 112-es segélyhívószámon. Ám nagyobb koncentráció esetén sokszor már nincs idő a menekülésre, ezért nagyon fontos a megelőzés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában