A katolikus és az evangélikus közösségek decemberi programjai

2019.12.05. 17:30

Egyházaink adventjéről

Az advent a keresztény vallási közösségek számára az egyik legfontosabb időszak. Jézus Krisztus eljövetelére készülve városunkban is több program is várja a hívőket.

Tóth Alexandra

Fotós: HK

Fotós: HK

December elsején megkezdődött az advent, amely egyben az egyházi új év elejét is jegyzi. Dunaújváros római katolikus templomaiban meggyújtották az adventi koszorú első, hagyományosan lila gyertyáját, amely a liturgiában a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelenti. A koszorúk díszítését jellemzően a hitoktatásban részt vevő diákok végzik, a rajta szereplő három lila mellett a harmadik héten az örvendezést jelentő rózsaszínű gyertya lángja lobban fel.

Az adventnek kettős jellege van. Ahogy dr. Fekete Gábor Lajos, a dunaújvárosi római katolikus plébánia kántora, orgonistája, sajtóreferense fogalmaz: „A karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje ez, amikor Isten Fiának az emberekhez való első eljövetelére emlékeznek a katolikus hívők. Egyúttal azonban olyan időszak is, amelyikben ez a visszaemlékezés ráirányíthatja figyelmüket Krisztus történelemvégi, második eljövetelének várására. E két ok miatt az adventi idő a bensőséges és örvendező várakozás ideje.”

Móriczos kisdiákok az előadásuk kezdetén – tavaly is telt ház volt a főtemplomban Fotó: archív

Az advent hétvégéin az énekes-orgonás szentmisék a szokásos időpontokban, azaz szombatonként este 18 órakor és vasárnaponként délelőtt 8.30-kor a nagytemplomban, szintén vasárnap 10.30-kor pedig az óvárosi templomban látogathatók. Ezekben a heteken tartja a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusa is hagyományos év végi koncertjét, amely minden alkalommal telt ház mellett zajlik. A tavalyi évben fellépett az intézmény kis- és nagykórusa, fiúkórusa és több diákcsoportja is, a repertoár pedig klasszikus adventi és karácsonyi dalokból, kórusművekből állt. Az idei koncertjük is hasonlóan színesnek és színvonalasnak ígérkezik, így mind a fellépők, mind a szervezők szeretettel várják a karácsonyra készülő közönséget. Az adventi forgatag rendezvénysorozatának részeként a Krisztus király főtemplomban idén december 10-én, kedden 16.30-as kezdettel csendülnek fel a hangszerekkel kísért hangverseny első dallamai. A koncert mindenki számára nyilvános, a belépés pedig díjtalan.

A dunaújvárosi római katolikus plébánia a rendezvény kapcsán külön felhívja a hallgatóság figyelmét arra, hogy öltözzenek melegen, hiszen a padok fűtése csak szerényen kompenzálja a fagyos téli időjárást, valamint kérik, hogy a parkolási nehézségek elkerülése végett inkább gyalog vagy tömegközlekedéssel, mint autóval érkezzenek.

Ünnepre készülve

A Szellemi Ember Baráti kör év végi programsorozatának részeként december 18-án, szerdán, 17 órakor várják a hívőket az evangélikus templomba. Várai Róbert tart majd előadást „Ünnepre készülve: Jézus születése – Két-ségből Egység” címmel. A szervezők kérik a résztvevőket, amennyiben lehetőség van rá, egy kis „hazaival” vendégeljék meg egymást.


Rákász Gergely az evangélikusoknál

Ahogy azt az utóbbi években már megszokhatták a klasszikus zene kedvelői, idén is Dunaújváros lesz az egyik állomása Rákász Gergely orgonaművész decemberi turnéjának. A Karácsonyi történetek névre keresztelt koncert december 15-én, 18 órakor kezdődik az evangélikus templomban. Az előadás során Händel, Bach, Holst és Berlioz műveit hallhatják majd, de művész elmondása alapján felcsendül majd a lipcsei Tamás-templom egykori kántorának virtuóz és játékos C-dúr Prelúdium és Fúgája is. A repertoár 300 év zenei kínálatából épül fel, az esték csúcspontja pedig Gustav Holst A bolygók szvitjének két részlete lesz. A darabok között Rákász Gergely „zenetörténeti idegenvezetést” tart. A koncertre minden jegy elkelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában