rendőrségi tanácsok

2019.12.30. 19:00

Biztonságos óévbúcsúztatás

duol.hu

Az év utolsó napjának közeledtével tömegesen megnő a pirotechnikai termékek magánszemélyek általi felhasználása. A tűzijáték termékek komoly baleseteket okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért a balesetek elkerülése érdekében felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy az év utolsó napján se feledkezzenek meg saját és mások biztonságának védelméről!

Kérjük, hogy fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait annak érdekében, hogy az óévbúcsúztató önfeledt szórakozás balesetmentes legyen!

- Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljanak!

- Minden esetben olvassák el a használati útmutatót, és mindig tartsák be az abban foglaltakat!

- Ne szereljék szét, vagy alakítsák át a termékeket!

- A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtessék azokat!

- Minden esetben ügyeljenek a biztonságos indításra! Győződjenek meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsák be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

- A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrják be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák (amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is)! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítsanak!

- A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!

- A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigyék vissza a vásárlás helyére!

A pirotechnikai termékek illegális árusításának megakadályozása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrzéseket végeznek az év végi időszakban. Az illegálisan birtokolt pirotechnikai termékeket a rendőrök minden esetben elkobozzák és a szabálysértőt eljárás alá vonják.

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni! A szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Fontos szabály, hogy a fel nem használt, hibás, vagy lejárt szavatosságú termékeket január 5-éig vissza kell vinni, melyet az eladó köteles térítésmentesen visszavenni.

Balesetmentes óévbúcsúztatást és boldog új esztendőt kíván a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában