A család ízlésének megfelelően többféle feltéttel is süthető ez a sütemény

2019.11.30. 14:00

Pompás pitének párja nincsen

Nemcsak édesen, de sósan is készíthetjük. Kínálhatjuk előételként, egy tál salátával főfogásként, de akár desszertként is.

Mediaworks/Fanny

Lila hagymás lepény

HOZZÁVALÓK (3 DARABHOZ): A pitetésztához: 170 g liszt, 80 g kukoricakeményítő, 150 g vaj, 2 csipet só, 1 db tojássárgája, ½ tk. kristálycukor, ½ tasak sütőpor, 6 ek. víz, 1 ek. balzsamecet. A FELTÉTHEZ: 6-8 fej lila hagyma, 4. ek balzsamecet, 6 ek. olívaolaj, só, frissen őrölt bors, liszt a deszkára + a szóráshoz, 1 csokor friss csombor, 50 g parmezán. ELKÉSZÍTÉS: 1. Tegyük tálba a vajat és a lisztet, a kukoricakeményítőt, a kristálycukrot és a sütőport, majd robotgéppel, magas fordulatszámon keverjük addig, amíg morzsás állagú nem lesz. 2. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, vizet és a balzsamecetet, és keverjük tovább a robotgéppel addig, amíg a massza el nem válik az edény falától, és gombóccá nem áll össze. 3. Hintsük meg egy kevés liszttel a tésztagombócot, és konyharuhával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ha nem szorít minket az idő, akkor pihentessük a tésztát a fridzsiderben 3 órán át. 4. A meghámozott, felkarikázott lila hagymát pároljuk az olívaolajon 15 percig. Locsoljuk meg a balzsamecettel, továbbá 1-2 ek. vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, és pároljuk még 15 percig. Közben vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk három egyenlő részre, és lisztezett deszkán húzogassuk ovális alakúra mindegyik darabot. 5. Tegyük a lepényeket sütőpapírral bélelt tepsibe, szurkáljuk meg őket villával, és hintsük meg egy kevés liszttel. Osszuk el rajtuk a párolt lila hagymát, szórjuk meg egy kevés borssal, továbbá a csomborral, és süssük őket 180 fokon 40 percig. A lereszelt parmezánnal meghintve tálaljuk. EGY DARAB: 950 kcal

Gombás-ricottás pitetorta

HOZZÁVALÓK (8 SZELETHEZ): A pitetésztához: 170 g liszt, 80 g kukoricakeményítő, 150 g vaj, 2 csipet só, 1 db tojássárgája, ½ tk. kristálycukor, ½ tasak sütőpor, 6 ek. víz, 1 ek. balzsamecet. A FELTÉTHEZ: 2 ek. olívaolaj, 20 g vaj, 500 g gomba, 50 g bébispenót, 1 ek. tejföl, 125 g ricotta, só, frissen őrölt bors, liszt a nyújtáshoz. ELKÉSZÍTÉS: 1. Tegyük tálba a vajat és a lisztet, a kukoricakeményítőt, a kristálycukrot és a sütőport, majd robotgéppel, magas fordulatszámon keverjük addig, amíg morzsás állagú nem lesz. 2. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, vizet és a balzsamecetet, és keverjük tovább a robotgéppel addig, amíg a massza el nem válik az edény falától, és gombóccá nem áll össze. 3. Hintsük meg egy kevés liszttel a tésztagombócot, és konyharuhával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ha nem szorít minket az idő, akkor pihentessük a tésztát a fridzsiderben 3 órán át. 4. Forrósítsuk fel az olívaolajat a vajjal együtt, és pirítsuk meg rajta a megtisztított, négyfelé vágott gombafejeket. Adjuk hozzá a megtisztított spenótot, és fonynyasszuk meg. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a keveréket. Ezután forgassuk bele a tejfölt a ricottával együtt, és sózzuk, borsozzuk meg. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk két egyenlő részre, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki mindkét adagot 2-3 mm vastag körré. Tegyük az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe, és simítsuk rá a gombás-ricottás keveréket úgy, hogy a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. Végül fedjük be a másik tésztakörrel. 5. Nyomkodjuk össze a tésztaszéleket, majd kissé hajtsuk fel. 6. Csillag alakban vágjuk be a pite közepét, hajtsuk ki a tésztát, és süssük a 180 fokos sütőben 45 percig. EGY SZELET: 360 kcal

Cukkinis pite

HOZZÁVALÓK (6 SZELETHEZ): A pitetésztához: 170 g liszt, 80 g kukoricakeményítő, 150 g vaj, 2 csipet só, 1 db tojássárgája, ½ tk. kristálycukor, ½ tasak sütőpor, 6 ek. víz, 1 ek. balzsamecet. A FELTÉTHEZ: 2 db cukkini, só, 2 fej lila hagyma, frissen őrölt bors, édes-nemes paprika, olívaolaj. ELKÉSZÍTÉS: 1. Tegyük tálba a vajat és a lisztet, a kukoricakeményítőt, a kristálycukrot és a sütőport, majd robotgéppel, magas fordulatszámon keverjük addig, amíg morzsás állagú nem lesz. 2. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, vizet és a balzsamecetet, és keverjük tovább a robotgéppel addig, amíg a maszsza el nem válik az edény falától, és gombóccá nem áll össze. 3. Hintsük meg egy kevés liszttel a tésztagombócot, és konyharuhával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ha nem szorít minket az idő, akkor pihentessük a tésztát a fridzsiderben 3 órán át. 4. Miután kivettük a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe. Villával szurkáljuk meg néhány helyen. 5. A megmosott cukkiniket zöldséghámozóval vágjuk fel vékony szeletekre, és pároljuk azokat forrásban lévő, sós vízben 3 percig. Azután szűrjük és csepegtessük le, majd rendezzük el a pitén. 6. A lila hagymákat hámozzuk meg, karikázzuk fel, és osszuk el a cukkiniszeleteken. Ízlés szerint hintsük meg sóval, borssal, továbbá pirospaprikával, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Süssük a pitét 180 fokon 35-40 percig, végül vegyük ki, és felszeletelve tálaljuk. EGY SZELET: 430 kcal

Fotók: MW Archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában