receptajánló

2019.11.30. 09:00

Házi szaloncukor porcelántányéron

Dunaújváros Vasárnap kezdődik az adventi időszak, ami egyben a karácsonyi ünnepkör első napja, meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Ilyenkor már sok családban a konyhaasztalra kerül egy ünnepi tálka, abban pedig ott a szaloncukor.

Agárdy Csaba

 

Agárdy Csaba

A szaloncukor igazán magyar specialitás (érdekes módon nem hungarikum). Annak ellenére is, hogy a szaloncukor alapja, a fondant cukor már a XIV. században megjelent Franciaországban, majd a XVII. században eljutott Németországba, innen a XIX. században hozzánk is. Azonban a sztaniolpapírba csomagolt cukorkát, a szaloncukrot csak Magyarországon gyártják, sok helyen nem is ismerik. Ez annyira igaz, hogy a kilencvenes években, amikor a Torontóban élő öcsém a feleségével Magyarországon töltötte a karácsonyt, az asszonyka addig nem hitte el azt, hogy a díszes papírban tényleg édesség van, amíg nem evett belőle. (Nem tudom miért, de meg volt győződve arról, hogy követ tartalmaz, pedig akkor már nagyon messze voltunk a tényleg kőkemény konzum szaloncukroktól.) Külföldön csak akkor találkozunk szaloncukorral, ha magyarok vitték oda, vagy magyar közösség él az adott országban. Szóval a szaloncukor a miénk, ez tény. A szaloncukor elnevezés onnan ered, hogy az 1800-as években a főúri és a jómódú polgári házakban, lakásokban a szalonban állították fel a karácsonyfát. (Előbb csak kis tálcákból kínálták az édességet, majd felkerült a fákra.)

Magyar specialitás a szaloncukor, mégsem került eddig hungarikumok közé

No, de ez az írás nem a gasztronómia történetéről, a különböző finomságok kialakulásáról szól, hanem elvileg receptajánló. Mivel a retró világát éljük, ezért most egy régi szaloncukorreceptet kínálunk. (Nagyon sokáig otthon készült a szaloncukor, leginkább azért, mert sokak számára megfizethetetlen volt.) Retró receptünk nem a hatvanas, a hetvenes, esetleg a nyolcvanas évekből „érkezik”, hanem egészen a XIX. századig nyúlunk vissza. Ugyanis 1891-ben jelent meg Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című könyve, és ebben tizenhét féle szaloncukorrecept szerepel. Ez az első „írásos emlék”, innen oroztunk el egy alapreceptet. Ez alapján könnyen készíthetünk saját szaloncukrot.

Hozzávalók: 50 dkg cukor, 1,5 dl víz, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 10 dkg darált mandula.

Elkészítés: Tegyük egy edénybe az ötven deka­gramm cukrot és a másfél deciliter vizet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük a forrástól számítva körülbelül öt percig. Porcelántányérra (természetesen ehhez nem kell ragaszkodnunk) cseppentve ellenőrizzük, hogy a massza mikor kezd besűrűsödni. Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a tizenöt deka­gramm étcsokoládé és öt dekagramm vaj vízgőz fölött olvasztott keverékét és a darált mandulát.

Ízesíthetjük mazsolával vagy apró darabokra vágott aszalt gyümölcsökkel is. Nedves kézzel sodorjunk a masszából ujjnyi vastagságú rudat, amit még langyosan daraboljunk fel. A darabokat bevonhatjuk olvasztott csokoládéval. Az elkészült szaloncukrokat hidegen csomagoljuk selyempapírba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában