trombózis

2019.06.28. 19:00

Így tarthatja fitten lábaiban a vénákat

A mozgásszegény életmód hosszú távon visszérhez vagy trombózishoz vezethet. Ám kíméletes módszerekkel ez megelőzhető.

mw

Eddze a vádlija izmait!

Gyalogoljon és kerékpározzon minél többet. Emellett napközben többször is elvégezhet egy egyszerű gyakorlatot: járjon felváltva sarkon és lábujjhegyen. A váltózuhany serkenti a vérkeringést. Zuhanyozás közben a vízsugarat a lába külső oldalán vezesse végig a lábfejtől a combig, majd a belső oldalán vissza.

Tipp: először tíz másodpercig meleg vízzel, majd ugyancsak tíz másodpercig hideg vízzel tusoljon.

A természet is segíthet

A vadgesztenyemag hatóanyagait tartalmazó készítmények igen jótékony hatásúak. Gondoskodnak a vénák stabilitásáról, fokozzák a véráramlást, így a duzzanat gyorsan mérséklődik.

Polcolja fel a lábát!

Ebben a helyzetben a vér gyorsabban áramlik vissza a szívhez, és végtagja kevésbé nehezül el. Ez a póz ugyanis tehermentesíti a túlságosan igénybe vett vénákat. Hordjon gyógyharisnyát, amelynek hatására gyorsabban folyik vissza a vér a vénákban.

Tipp: hosszabb repülőútra ajánlatos ilyen harisnyát húzni.

Kerülje a forróságot!

A napozás, a szaunázás méreg a beteg számára. A túlzott meleg hatására ugyanis az erek kitágulása folytán a vér áramlása tovább lassul bennük.

Segít a sport

A rendszeres mozgással karbantarthatja a vénákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában