Szponzorált tartalom

2019.05.14. 00:00

Mit tegyen egy kismama fogai egészségéért?

A várandóság alatt sok kismama találja magát szemben különböző fogproblémákkal, legyen az fogszuvasodás vagy akár fogínybetegség. Van egy ilyen régi mondás, miszerint minden egyes kisbaba „elvesz” az édesanyjától egy fogat, míg a pocakjában növöget.

Természetesen nem kell attól rettegni, hogy a kilencedik hónap végére az összes fogunk tönkremegy, netán kihullik. Ilyenkor csupán egy kicsivel többet kell azért tenni, hogy a várandóság alatt is egészséges és szép mosolyunk lehessen!

Mitől romlik a fog a kilenc hónap alatt?

Fotó: pixabay

A várandóság alatt az orrnyálkahártya és a szájüreg is megduzzadhat, gyakran vérzékennyé és gyulladttá válhat. Ahogy a baba elkezd nőni odabent, a hormonok erőteljesen beindulnak, emiatt azonban több baktérium szaporodhat el a szájüregünkben, illetve ezért a fogkőképződésre is fogékonyabbak lehetünk. Ha kismamaként érzékeny, duzzadt, vörös az ínyünk, haladéktalanul keressük fel fogorvosunkat, hogy még időben, megfelelően tudja azt kezelni. Ha ez a kezelés elmarad, sajnos fogínysorvadáshoz is vezethetnek ezek a tünetek.

Fontos, hogy a terhesség alatt rendszeresen vegyünk rész, a megfelelő fogászati kontroll vizsgálatokon is, illetve a kezeléseken. Ennek köszönhetően elkerülhetjük a kellemetlen fog,- és fogínyproblémákat ebben az időszakban is.

Ha kismamaként tudjunk magunkról, hogy vannak olyan időszakok a napjainkban, mikor egyszerűen megállás nélkül ennénk valamit, akkor érdemes olyan rágcsálnivalót keresni, mely nem károsítja túlságosan a fogzománcunkat. Kerüljük a cukros, szénsavas italokat! Emellett fogyasszunk sok, magas C-vitamin tartalmú élelmiszert, hiszen ezek segítik erősíteni a fogínyünket és a kellemetlen fogínyvérzést is csökkentik. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg, a kalcium bevitelről sem, fogyasszunk sűrűn tejet, sajtot, joghurtot vagy különböző étrend kiegészítőket.

Ilyenkor különösen nagy gondot kell fordítani arra, hogy megfelelően tisztítsuk a fogainkat. Próbáljunk meg sűrűbben, akár minden étkezés után fogat mosni, hogy az összes lepedéket el tudjunk távolítani a szájüregünkből. Fogorvos utasításának megfelelően használjunk fogköztisztítót és fogselymet is, hogy biztosan a legkisebb résekből is ki tudjuk mosni a szennyeződéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában