horgászat

2019.04.17. 11:30

Bár tilalmi időszak is van, a horgászélet még nem áll meg!

Le kell állni néhány halfaj horgászatával egy hónapra, mert megkezdődött az ívási időszakuk, ám változatlanul eseménydús marad a hor­gászélet a városban!

Pekarek János

Ugyan az új horgászati és halvédelmi törvények értelmében megszűnt a halászat a hazai természetes vizekben, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem halásznak a folyókban, tavakban: a horgászvizek kezelőinek kötelességük gondoskodni az őshonos halak megfelelő életteréről, és ebbe beletartozik, hogy esetenként halászattal gondoskodjanak erről.

Somfai Rezső Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke hívta fel a figyelmet lapunknak adott nyilatkozatában, abból az alkalomból, hogy május első hetében halászattal: több mint száz varsával gyéríti egy halászmester az invazív halfajok közé tartozó, túlságosan elszaporodott törpeharcsákat az úgynevezett északi öbölben, vagyis a szabadstrand öblében.

Archív képünkön egy korábbi haltelepítés munkálatai zajlanak a horgásztanyánál Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Somfai megjegyezte: ez ugyanúgy hozzátartozik az őshonos halak, például pontyok, keszegek védelméhez, mint télen a lékvágás, amikor nemcsak levegőztetik a halakat a jég alatt, hanem a mélyben felszabaduló növényi bomlástermékeket is kiengedik a vízből. Vagy: e gondoskodás része a kormoránok gyérítése is, amik akár naponta mázsaszámra ölik vagy sebzik meg a halakat. A törpeharcsa-halászatot az ősszel megismétlik majd, nehogy túl gyorsan elszaporodjanak az invazív halak.

Ahová többször is telepítenek majd halakat a közeljövőben: elsősorban a május elsején esedékes horgászverseny előtt, amit először rendeznek majd az északi öbölben. Csütörtökön például ide is öt mázsa piaci ponty kerül, mint a kikötői öbölbe, s majd további három mázsát tesznek vízbe a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetségének (HVDSZ) május 18-i versenye alkalmából.

Ugyan zajlik a tilalmi időszak (lásd írásunkat), de a versenyzők mérlegelés után visszadobják zsákmányukat.

Használt a kotrás az öbölnek

Már az első tapasztalatok is kedvezőek voltak a dunaújvárosi kikötői öböl ősszel kezdődött, s a tavaszra befejeződött kotrása nyomán, amihez az önkormányzat biztosította a pénzt, de az azóta látottak csak megerősítették az akkor tapasztaltakat.

A kotrás eredményességét felmérő, nagy felbontású hangradarral végzett mederellenőrzés már napokkal a munkálatok után azt mutatta, hogy megfordult az addig szokásos vándorlási irány a halaknál, és nem az öbölből a nagy Dunába, hanem a nyílt folyóból az öbölbe tartanak a halak.

Az azóta elemzett felvételek azt is kimutatták, hogy a lágy iszaptól megszabadított, immár kemény talajú mederfenéken rombuszalakú mélyedéseket vertek az ívó süllők: vagyis e ragadozó halak is megfelelő otthonnak és szaporodási helynek találják már a kikötő öblét.

Más halfajok, így a pontyok is a horgásztanya melletti füzes parti bokrai, fagyökerei között lelnek biztonságos ívóhelyre. Vagyis: több a hal, mint eddig!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában