akik szemetelnek

2019.04.30. 09:00

A földvári szemétszüret jótékony hatásai

Az utóbbi években rendre ismétlődő dunaföldvári szemétszüreteknek a környezet megtisztításán túl, jótékony, morális hatása is van: csökkenni látszik az eldobált hulladékok mennyisége.

Balogh Tamás

Ferenczi Zsolt a Dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület Kapitánya így értékeli a legutóbbi akciót.

Ferenczi Zsolt, az AztaKeservit egyesület vezetője Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– A hulladék összegyűjtése és a depóba szállítása után is volt még dolgunk, mert bár az önkénteseket mindig figyelmeztetjük a szelektív gyűjtésre, ez nem mindig jön össze, ezért ellenőriznünk kell: átválogatjuk, hogy minden a helyére kerüljön. Nyilván, van hozzá rutinunk, és ezért nem kell mindent kiborogatnunk, hiszen észrevesszük például, ha a PET-palackos zsákba valami más is belekerült. A Dunanett az elszállítás feltételéül szabta, hogy az öt csoportra való szelektálásra figyeljünk, ezért vagyunk ilyen alaposak. Öt éve csináljuk, különösebb gond nélkül. Ennek számunkra is van haszna, hiszen van statisztikai lehetőségünk annak megállapítására, hogy városunkban merre tart a környezetszennyezés, és elárulhatom, hogy nagyon jó eredményeink vannak.

A szemétszüreten az esős, szeles idő dacára is százötvenen vettünk részt, ami jelentős eredménnyel járt. Durván hetven köbméternyi anyagot gyűjtöttünk össze, aminek a súlya legalább öt-hat tonna. Ennek a mennyiségnek körülbelül a fele a kommunális hulladék, amit, figyelmeztetésként nevezzünk a nevén, ez az, ami a háztartásokból került a fás, bokros, út menti területekre. A PET-palackokból az idén a korábbi, mintegy huszonnyolc köbméterből szerencsére az idén csak az egyötödét találtunk.

Történt valami

„Úgy látom, történt valami. Sokat beszéltünk róla, és persze tettünk is a megváltoztatásáért. Egyre népszerűbbé vált a mozgalmunk. Őszintén szólva, amikor elkezdtük, sokan hülyének néztek bennünket, mások kukásoknak hívtak minket. Mostanra lassan már országosan is divat lett belőle. Ezért az elvégzett, nem valami elegáns munka miatt nem nekünk kell szégyenkeznünk, hanem azoknak, akik eldobálják a hulladékaikat, amivel a jövőt teszik tönkre.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában