bakteriális felülfertőződésre

2019.03.17. 14:00

Vírus ellen nem hat az antibiotikum

Sokan hiszik, hogy antibiotikummal gyógyítható a megfázás, a nátha.

mw

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

Ám a nátha és más légzőszervi megbetegedés esetén kizárólag akkor lehet indokolt az antibiotikum alkalmazása, ha bakteriális felülfertőződés alakul ki. A feleslegesen beszedett antibiotikum miatt rezisztencia jelentkezhet: amikor arra valóban szükség lenne, az adott szer már nem fog hatni a baktériumra.

Egy nátha miatt ne szedjen antibiotikumot! Fotó: Africa Studio / Shutterstock

MI AZ, AMIRE MINDENKÉPPEN FIGYELJÜNK?

• Soha ne szakítsuk meg önkényesen az antibiotikumos kúrát, még akkor sem, ha néhány napon belül jelentősen javul az állapotunk!

• Az antibiotikumok jellemző mellékhatásaként gyomorbélrendszeri problémák és hasmenés jelentkezhet, ezért párhuzamosan probiotikum szedése is ajánlott.

• Az antibiotikumot egy nagy pohár vízzel vegyük be! A tej vagy más folyadékok csökkenthetik a hatását.

• Mindenképpen olvassuk el a betegtájékoztatót, mivel a medicinát annak hatóanyagától függően kell éhgyomorra vagy evés közben bevenni!

• Megmaradt néhány tabletta? Adjuk le a patikában, és ha legközelebb megbetegszünk, ne kúráljuk magunkat önkényesen, mert ezzel veszélyeztetjük az egészségünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában