falusi állattartás

2019.03.11. 07:00

Kihalóban a népi szokások, közöttük a disznóvágás is

Eltűnőben van a falusi állattartás és a disznóvágás. A szomorú, de igaz megállapításról dr. Bodolai György hatósági állatorvossal beszélgettünk a kisapostagi téltemető programot megelőző közösségi disznótor alkalmával.

Horváth László

A témáról a következőt mondja dr. Bodolai György hatósági állatorvos:

– Nem csak állatorvosként, de mint faluban lakó ember úgy látom, a falusi állattartás nagyon leépülőben van. Gazdasági okok, életvitel miatt, vagy sokan külföldön dolgoznak, tehát megváltozott a falusi élet dolga. Sajnos, a községekben lakó emberek zöme csak aludni jár haza, és a munkahelye valahol máshol van. Szomorú tapasztalat, eltűnt a falvakból az állat! Megdöbbentő, ma már úgy felnőnek a vidéki gyerekek, hogy nem látnak tehenet, nem isznak tehéntejet, és nem tudják, mi volt az, amivel a nagyszüleik foglalkoztak annak idején. Nem is értik ezeket a dolgokat. Ebből a szempontból nagyon jó ez a rendezvény, hiszen egy bemutatás történik. Szerencsére azért vannak jó példák.

Kihalófélben a falusi disznóvágás és a kapcsolódó hagyományok

Előszálláson vagy Mezőfalván már hagyományai vannak a közösségi, illetve az iskolai disznóvágásoknak. Nagy érték látni, miként történik, mi a szokásrendje, milyen módon végzik a feldolgozást, hogyan tartják be a higiéniát, melyek a valódi ízek és még sorolhatnánk az élményeket. Természetesen az együttlét is nagyon fontos, mert ezek az események összekapcsolják a falu apraját-nagyját. A másik nagyon fontos hozadéka a történetnek, hogy akik ilyenkor együtt vannak, azok remélhetőleg később is megőrzik egymás közt a jó szomszédságot, a barátias, segítőkész kapcsolatot.

Mezőfalván tananyagként próbálják a régi falusi szokásokat átörökíteni, amelyben dr. Bodolai György is óriási szerepet vállal Fotók: Horváth László

– Tehát mi nagyon örülünk ezeknek az eseményeknek, nyilván a disznó nem annyira. Állatorvosi szemmel – folytatta véleményét dr. Bodolai György – az itteni hentesek, böllérek teljes mértékben betartják az előírásokat. Valószínűleg ők a szüleiktől, nagyszüleiktől tanultak mindent. Megvannak ennek a szakmai szabályai, amit követnek. Mindig szem előtt kell tartani, hogy egészséges húst adó sertés röfögjön az ólban. Gyógyszerek, nyilvántartások, takarmánybeszerzések körül is rend legyen. Utána jöhet a disznóvágás, amelynek azért szerencsére teljesen nem veszett ki a hagyománya. A magam részéről köszönet illeti a meghívó önkormányzatot, hiszen ezen alkalmakkal sem maradhat el a közösségi felhasználásra szánt hús vizsgálata. Miután minden rendben van a megszemlélés során, akkor mondhatjuk, hogy a rendezvényen, helyben sütéssel ez felhasználható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában