csak biztos helyről

2018.12.26. 18:00

Tűzijátékok és petárdák – Amit feltétlenül tudni kell

December 28-31 között legálisan vásárolhatunk szilveszteri tűzijátékot, de csak megbízható helyről szerezzük be őket. Hasznos információkkal jövünk:

duol.hu

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre – például bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

Fotó: police.hu

A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

 • más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók
 • nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos
 • lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani
 • tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad
 • elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni
 • a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni
 • a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad
 • egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.
 • Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.

  Nemcsak tilos, veszélyes is!
  Fotó: Szilveszter.hu

  A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

  A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre, melyek ismertetésében a média is aktív szerepet vállal a szakszerű, pontos információk átadásával.

  A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása összehangolt intézkedéseket tesz szükségessé. A Rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez minden év ezen időszakában.

  Pirotechnikai osztályok

  1. pirotechnikai osztály – Cat1/F1

  14 éves kortól egész évben megvásárolható és használható.

  Csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt termékek. Olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

  Magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kg nettó tömegig tárolhat.

  2. pirotechnikai osztály – Cat2/F2

  16 éves kortól egész évben megvásárolható és használható.

  Alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt termék.

  Magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kg nettó tömegig tárolhat.

  3. pirotechnikai osztály – Cat3/F3

  Nagykorú, tehát 18 éves kortól engedély nélkül vásárolható december 28-31 között.

  A fel nem használt, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

  Magánszemély egy időben és helyen összesen 3 kg nettó tömegig tárolhat.

  4. pirotechnikai osztály – Cat4/F4

  Csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában

  Forrás: police.hu

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában