tanulmányozhatjuk az égitesteket

2018.09.22. 17:30

Csillagot és bolygót lestek a parkolóból a venyimiek

Különleges programot hirdetett internetes közösségi oldalán dr. Zseli József nagyvenyimi körzeti háziorvos, egyben kitűnő csillagász. Szeptember 18-án 19–22 óráig a nagyvenyimi egészségház előtti téren mintegy 50 résztvevő 3 távcsövön láthatta a Jupiter, a Szaturnusz, a Mars és a Hold képét. A felnőttek mellett a gyermekek is részesültek az első távcsőbenézés „Galilei élményében”.

Horváth László

Nem egy szokványos történet, hogy éjszaka az eget kémlelik a nagyvenyimiek. Honnan jött az ötlet, mi volt az indíttatás – kérdeztük a program házigazdáját, dr. Zseli Józsefet.

Közel ötvenen voltak a nagyvenyimi csillag- és bolygónéző programon
Fotók: a szerző felvételei

– Már nagyon régóta csillagászkodom, és szeretném megmutatni a nagyvenyimieknek is, milyen szépségeket lehet látni. Ez külön alkalom, hogy a nagy bolygók egy sorban látszanak a Holddal együtt. Gyakorlatilag most négy égitestet figyelhetünk meg egyszerre. A Jupiter, a Szaturnusz, a Mars és a telő Hold gyönyörű látványa nyújt felejthetetlen élményt. A kiváló időnek köszönhetően elég sokan összejöttek. Ferenczi Bélának, Rosenberg Róbertnek és Garbacz Istvánnak, a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület tagjainak segítségével több távcsövön szemlélhettük éjszaka az eget. A szemlélődésben egy kitűnő leképezésű Makszutow-Cassegrain távcső van a segítségünkre, ami külön jó a nagy bolygók és Hold megfigyelésére. Egyébként ezzel szoktam a nagy felbontású Napfelvételeimet is készíteni, amelyeket közzéteszek – ismertette a technikai paramétereket röviden a doktor úr.

Dr. Zseli József, a rendezvény főszervezője örömmel osztja meg minden érdeklődővel a csillagászat titkait. Szalay Gergely Márk a dunaújvárosi Waldorf Iskola 1. osztályos tanulója a Jupitert nézi

– Nagyvenyimen van már olyan, akit „megfertőzött” ezzel a szép hobbival? – kérdeztük dr. Zseli Józseftől

– Igen. Németh Zoltán, aki nagyvenyimi születésű, jelenleg is aktív amatőr csillagász. Ráadásul még orvos is lett, így számomra rendkívüli élmény, hogy nemcsak a csillagászattal, de az orvosi hivatással is sikerült megfertőzni. Dunaújvárosban az intenzív osztályon dolgozik. Szinte második apja vagyok, ezért nagy büszkeség nekem – mondta kérdésünkre dr. Zseli József.

A keddi csillagfürkésző eseményen remélhetőleg mások is kedvet kaptak a csillagászathoz. A szervezőn és segítőin egészen biztosan nem múlott. Várjuk a következő alkalmat!

A kisebbeknek segíteni kellett...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában