Összegyűlnek ez évben is a tudós nagyágyúk

2018.09.22. 08:00

Beszélő robotok és parádés drónverseny a Tudományok Fővárosában

Drónok, robotok, ismert tudósok és mérnökök lepik el az Erzsébet teret és az Akvárium Klubot szeptember 23-án a Tudományok Fővárosán, hiszen a tudományok nagyágyúi idén is összegyűlnek egy fergeteges és inspiráló STEM-fesztivál alkalmából.

duol.hu

Az ingyenes rendezvényen a látogatók sok egyéb érdekesség mellett találkozhatnak Pepper és CruzR robotokkal, végigizgulhatnak egy nemzetközi drónversenyt, benevezhetnek a meteorit-simogatóba, kipróbálhatnak védőruhába öltözve egy sugárkaput és még masszázst is kaphatnak egy igazi holdrovertől.

A főként STEM területeken tevékenykedő egyetemek, K+F vállalatok, kutatóintézetek és techguruk látványosabbnál látványosabb standokkal várják az érdeklődőket a Tudományok Fővárosa kiállításán, amellyel párhuzamosan előadások zajlanak majd a robotikáról, az űrkutatásról és a modern technológia szerepéről. A STEM egy betűszó, amely a Science (tudomány), Technology (technológia), Engineering (mérnöki tudományok) és Mathematics (matematika) együttesére utal. Mint fogalom itthon még nem annyira elterjedt, így a rendezvény nem titkolt célja, hogy minél több ember ismerhesse meg.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeum főtámogatását élvező eseményt Pepper és CruzR robotok nyitják meg. Ezen kívül beszédet mond dr. Palkovics László innovációs miniszter képviseletében Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Főigazgatója, dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektorhelyettese, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójának, Kovács Antalnak üzenetét CruzR robot tolmácsolja majd.

A kiállítást kísérő előadásokon olyan neves koponyáktól lehet majd inspiráló gondolatokat hallani, mint például Sík András, aki arról beszél, hogy mikor megyünk a Marsra, vagy Frey Sándor, akitől megtudhatjuk, mit figyelnek a Sentinel műholdak, Kánai András Pepperrel, a humanoid robottal beszélget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában