Nyaralásra fel!

2018.08.09. 16:00

Rengeteg látnivalóval vár a „Magyar-tenger”

Mi loholunk külföldre, persze horror összegért, a külföldiek meg hozzánk. Ha végigsétálunk Budapest belvárosán vagy a Balaton-parton, alig hallani magyar szót. Az árusok konyhanyelven beszélik az angolt, németet, oroszt és még ki tudja hány nyelvet.

Hankusz Kálmán

Mielőtt az olasz vagy horvátországi felkapott tengerparti üdülőhelyek minden fagyizóját, éttermét felsorolnánk cím szerint, nem kellene kicsit megismerni kis hazánkat is? Ha a külföldiek komoly pénzért látogatnak ebbe a parányi országba, akkor legyen elég jó nekünk is!

A híres tihanyi levendulaföldek meglehetősen népszerűek az évnek ebben a szakában. Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Magyarországnak megvan az az előnye, hogy kicsi, így nem kell hetekre elutazni ahhoz, hogy „megérje”. Elég egy hosszú hétvége ahhoz, hogy csodálatos élményeket szerezzünk magunknak. Nézzünk rögtön – csak úgy egy Balaton-felvidéki kirándulást. Ha meguntad a strandolást, szét lehet nézni egy kicsit a hegyekben, vagy azokon a településeken, amelyek amúgy is felkapottak, és azokon, amiket alig ismernek.

A Hegyestű, amely egy félbevágott hegy, benne a kürtőbe szorult láva, ez rendkívül ritka geológiai képződmény. Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Kezdjük, mondjuk, Balatonfüreden a kiruccanást! A parti sétánytól nem messze található a Jókai-villa, közvetlenül mellette a Vaszary-villa. Egy jó kávé a teraszon kitűnő program. Aztán a parti sétányon a menő cuccokat árusító üzletekben garantáltan annyi pénzt verhetünk el, amennyit nem sajnálunk. De, van itt három különleges gyógyvizű kút is.

A bazaltorgonák, amelyek a vulkán kitörése után kb. négymillió évvel lesznek láthatók. Fotó: Hankusz Kálmán

És, rögtön indulhatunk is Tihanyba. Természetesen az apátság melletti sétány nem maradhat ki a párját ritkító panoráma miatt, ha szerencsénk van, elcsíphetünk egy kézművesvásárt is. Aki fent jár a hegy tetején és amolyan igazi kíváncsi turista, nem árt megnéznie a barátlakásokat. Igazi kuriózum. A gyaloglástól, gondolom, mindenki elfáradt, megpihenni betérhet a Tündérszigethez egy frissítőre, esetleg mellé egy kis házi tortára. Ha javasolhatom, a másik irányba hagyjuk el a félszigetet, mert így pont a levendulaföldek mellett haladunk el, és irány a Balaton nyugati csücske.

A Tavasbarlang: kevesen tudják, hogy egy kút ásása során találták. Fotó: Kállai Félix

Útközben ki ne hagyd Szigligetet, vétek lenne!

Zánkán áthaladva, ha pasi is van a kocsiban, biztos lehetsz benne, hogy a gyerektábornál meg kell állni, mert egy katonai kiállítás van ott, és nem lehet nem észre venni. MIG–21-es, hatalmas harci helikopterek, rakéták… Épp csak kézigránátot nem lehet hazavinni emléknek.

A Malom-tó, amelyet megszámlálhatatlan karsztforrás táplál. Fotó: Hankusz Kálmán

Szerintem Keszthely lehet is a végpont. A strandja azzal a kis benyúló szigettel – vagy mi az? – valami fantasztikus. A Festetics-kastély – és ki ne hagyd a kocsimúzeumot, az arborétumot, meg a többit – akár egy egész napos program lehet.

A westernparkban vadnyugaton érezheted magad. Fotó: Hankusz Kálmán

Mi lenne, ha visszafelé, mondjuk, Tapolca felé indulnál? Ha már kaland, akkor irány a westernpark – a gyereket onnan elhozni szinte lehetetlen – a Tavasbarlangot és a Malom-tavat ki ne hagyjuk! Esetleg a Hegyestű a geológia kedvelőinek, itt látni lehet a kürtőbe szorult lávát, miután félbevágták a hegyet. A ba­zaltorgonákat kár lenne kihagyni a Szent György-hegyen, így négymillió évvel a kitörés után. Ha már úgyis kerültél, ajánlom Bakonynánát. Van ott egy Római fürdő (csak fantázianév) természeti képződmény, egy szurdok és egy vízesés, amelyben egy patak hömpölyög. Valami csodálatos látvány, mintha nem is Magyarországon lennél. Onnan már csak pár perc Tés, és a szélmalmok. És, ami a lényeg, hogy alig 420 km-ből megvan az egész. Még egy teli tank sem kell hozzá. Nem kell feltétlenül vagyon ahhoz, hogy jól érezd magad.

Tündérszigeti pihenő, ahol kávé, házi torta vár ránk. Fotó: Hankusz Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában